FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Prevencija HIV/AIDS-a u Hrvatskojdosad je dala dobre rezultate, no sada se treba suočiti s problemomodavanja liječničke tajne i curenjem informacija o zaraženima ujavnost, te riješiti straha kod liječnika od zaraze HIV-om, ocijenioje danas ministar zdravstva Andrija Hebrang.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Prevencija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj dosad je dala dobre rezultate, no sada se treba suočiti s problemom odavanja liječničke tajne i curenjem informacija o zaraženima u javnost, te riješiti straha kod liječnika od zaraze HIV-om, ocijenio je danas ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Na sjednici Povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a, kojim predsjeda Hebrang, prihvaćen je revidirani nacionalni program borbe protiv HIV/AIDS-a, koji će više biti usmjeren ka boljoj kontroli zaraze preko snažnijeg nadzora skupina s rizičnim ponašanjem, poput homo i bi-seksualne zajednice, emigranata, adolescenata itd.

Po riječima zamjenika predsjednika Povjerenstva Josipa Begovca, više pozornosti bit će dano širenju dobrovoljnog testiranja na HIV te edukaciji kako bi se razbila stigma prema HIV pozitivnim osobama koja i dalje postoji u mnogim glavama.

Begovac je ocijenio da je nedavni slučaj javnog otkrivanja imena zaražene osobe bio korak unatrag u svim naporima koji se čine u suzbijanju HIV/AIDS-a.

Smatra da će, ako takvih slučajeva bude još, to ljude odvratiti od javljanja zdravstvenoj službi, jer u nju više neće imati povjerenja.

Begovac ujedno drži kako je odbijanje pojedinih liječnika da pruže zdravstvenu pomoć zaraženima samo sporadično, a rezultat je nedovoljne edukacije tih zdravstvenih djelatnika.

Na sjednici Povjerenstva istaknuto je kako je Hrvatska sa četiri zaražena na milijun stanovnika godišnje zemlja s malim pobolom od AIDS-a.

Od 1985. do danas registrirano je 470 osoba s HIV-om, među kojima se kod 218 razvila bolest. U istom razdoblju od AIDS-a su umrle 122 osobe.

AIDS se registrira isključivo unutar grupa povećanog rizika, najčešće kod homo i bi-seksualnih muškaraca te heteroseksualnih muškaraca s rizičnim ponašanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙