FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastoj pregovora zbog fotografija IRA-ina oružja

BELFAST, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Političko rješenjesjevernoirskoga spora, koje se činilo nadohvat ruke, u srijedu jeponovno izmaklo, ovaj put zbog zahtjeva da gerilci IRA-e podnesufotografski dokaz da su uništili svoje oružje.
BELFAST, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Političko rješenje sjevernoirskoga spora, koje se činilo nadohvat ruke, u srijedu je ponovno izmaklo, ovaj put zbog zahtjeva da gerilci IRA-e podnesu fotografski dokaz da su uništili svoje oružje.

Protestantski čelnici pod vodstvom 78-godišnjega svećenika Iana Paisleya traže da IRA preda dokaz o razoružanju, čime će pokazati "kajanje" za tri desetljeća sukoba.

No Sinn Fein, IRA-ino političko krilo, kaže da je to neprihvatljivo poniženje za jednu od najstarijih gerilskih skupina u Europi koja se ponosi time što je Velika Britanija nije uspjela poraziti.

Britanski i irski premijer Tony Blair i Bertie Ahern u srijedu popodne stižu u Belfast. Bilo je predviđeno da onamo odu objaviti sklapanje novoga sporazuma o obnovi lokalne samouprave utemeljene 1998. sporazumom od Velikoga petka.

No dvojicu će premijera dočekati poznat prizor međusobnih osuda sukobljenih katoličkih i protestantskih stranaka.

Vjeruje se da će Blair i Ahern ipak objaviti povjerljive prijedloge koji su bili na pragu prihvaćanja, a s nadom da će to biti dodatni pritisak na političare u Sjevernoj Irskoj kako bi se potrudili oko traženja rješenja.

U paketu su bile promjene strukture vlasti, povlačenje tisuća britanskih vojnika i prijenos policijskih i pravosudnih ustanova s Londona na Belfast.

No sve je stalo zbog pitanja fotografija uništavanja oružja, a promatrači kažu da je zapravo riječ o spašavanju obraza jer obje strane nakon tridesetogodišnjega nasilje u kojem je izgubljeno više od 3600 života žele svaliti krivnju na onu drugu.

IRA je od sredine devedesetih izvela tri djelomična razoružavanja, sva tri u najvećoj tajnosti i uz nazočnost jednoga umirovljenog kanadskoga generala kao svjedoka. IRA tvrdi da je oružje zakopano u cement.

Sinn Fein, najveća katolička stranka Sjeverne Irske tvrdi da je zabranjena gerilska skupina IRA spremna predati sve oružje i eksploziv, ali ne i fotografije.

"Ian Paisley zapravo traži javno ponižavanje", rekao je predstavnik Sinn Feina Gerry Kelly, nekada bombaš IRA-e.

Političari protestantske Britaniji sklone većine kažu da ta tajnovitost potkopava vjeru u IRA-inu želju da se ostvari mir.

"Ne prihvaćam tezu o IRA-inoj osjetljivosti. Teroristička organizacija te naravi koja se bavi svakim oblikom ponižavanja i nasilja nije toliko hipersenzitivna da bi joj to bila nepremostiva prepreka", kaže Jeffrey Donaldson, visoki dužnosnik Paisleyeve Demokratske unionističke stranke (DUP).

Odbije li IRA predati slike, najveća protestantska stranka DUP prijeti da neće sudjelovati u vlasti sa Sinn Feinom, kako predviđa mirovni sporazum iz 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙