FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Svi izborni rokovi za predsjedničke izbore, koji će se održati 2. siječnja 2005., teku od 2. prosinca - od ponoći, kada počinje prikupljanje biračkih potpisa za predsjedničke kandidate, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Državnoga izbornoga povjerenstva (DIP) Ivica Crnić. Birački se potpisi, naglasio je, moraju prikupljati na propisanim obrascima u koje se unosi ime, prezime i adresa potpisnika koji podupire kandidata. DIP će zatim, u roku od 48 sati, objaviti listu predsjedničkih kandidata u svim dnevnim novinama i na HRT-u. Službena izborna promidžba traje od 16. do 31. prosinca, a 1. i 2. siječnja je izborna šutnja. Na dan izbora, biračka će mjesta biti otvorena od 7 do 19 sati. Drugog siječnja, ovisno o lokalnom vremenu države, glasovat će moći i hrvatski građani u inozemstvu.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas Konačni prijedlog Zakona o otpadu, po kojemu bi teret zbrinjavanja otpada ubuduće trebali snositi oni koji su otpad proizveli. Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić uvodno je upozorila da je stanje na području zbrinjavanja otpada najveći ekološki problem u državi. Predloženi zakon podržali su svi klubovi, iako dio oporbe smatra da bi prijedlog trebalo tehnički doraditi, i, umjesto u hitnoj proceduri, razmotriti u dva saborska čitanja. Svi klubovi su podržali i Konačni prijedlog Zakona o zaštiti zraka, uz napomenu SDP-ovaca da "žale što neće sudjelovati u glasovanju o prijedlozima, jer se u ovoj sabornici falsificira kvorum".

ZAGREB - Preostalo je još 17 dana da se pokuša popraviti slika Hrvatske koja je nakon petogodišnjeg popravljanja imagea ozbiljno narušena, izjavila je danas potpredsjednica HSLS-a i predsjednička kandidatkinja te stranke Đurđa Adlešić. Već pet dana na naslovnicama su 'špijuni', a kad se to dogodi zemlja ne živi u miru i upitan je njen demokratski image, rekla je Adlešić na konferenciji za novinare, podsjetivši da bi 17. prosinca Hrvatskoj trebao biti određen datum za početak pregovora o pristupanju EU. Adlešić je upozorila da, kako se izrazila, "loptanje" aferom POA-Puljiz između predsjednika države i Vlade, Stjepana Mesića i Ive Sanadera, može štetiti ugledu Hrvatske dok čeka datum pregovora.

ZAGREB - Predsjednički kandidat s potporom HSP-a Slaven Letica rekao je danas da će ako pobijedi na izborima biti aktivni predsjednik koji utječe na državnu politiku, a ne "fikus" ili "pratilja premijera (Ive) Sanadera". "Predsjednik Republike Hrvatske jedan je od najovlaštenijih u Europi", kazao je Letica dodajući da bi, kad bi postao predsjednik, premijer Sanader s njim morao razgovarati kao s partnerom. Osim u odnosu na Vladu, Letica bi kao predsjednik želio imati i "aktivnu ulogu prema Saboru", kojem se, kako je ocijenio, sadašnji predsjednik gotovo nikada ne obraća.

SPLIT - Splitska odvjetnica Doris Košta, koja je najavila ulazak u izbornu utrku kao kandidatkinja Saveza udruga stanara Hrvatske, izjavila je danas kako vjeruje u pobjedu na predsjedničkim izborima jer, kako je rekla, zastupa obespravljene Hrvate. Bivša visoka dužnosnica stranke DC kazala je kako nije bila njezina ideja da se kandidira za predsjednicu države, nego "jednog dijela obespravljenih Hrvata".

ZAGREB - Umirovljeni general Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Ljubo Česić Rojs objavio je danas svoju kandidaturu, kao neovisni kandidat, za predstojeće predsjedničke izbore, rekavši da je počeo s prikupljanjem potrebnih deset tisuća potpisa. Česić je istaknuo da je, iako neovisni, u biti kandidat "izvornih načela HDZ-a", te da je nastavljač politike koju je još 1990. utemeljio pokojni predsjednik Franjo Tuđman te da od "te politike nema odstupanja". Dodao je i da će, ako bude izabran za predsjednika, "iz zatvora osloboditi generala Mirka Norca", koji služi zatvorsku kaznu za ratne zločine.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić uputio je danas, kao građanin, pismeni zahtjev Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima istraži navode o protuzakonitom postupanju Protuobavještajne agencije (POA) u odnosu na njega te da ga izvijesti o učinjenome. Pašalić očekuje da će predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila reagirati u najkraćem roku, budući da se, kako je rekao, radi o vrlo teškim optužbama. O svom zahtjevu Pašalić je izvijestio na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Hrvatskoj će, u sklopu programa SAPARD Europske unije, na raspolaganju tijekom 2006. biti 25 milijuna eura, a za iskorištenje tih sredstava treba požuriti s izradom nacionalnog plana poljoprivrede i ruralnog razvoja te uspostave SAPARD agencije, istaknuto je na današnjem seminaru o programu SAPARD u Hrvatskoj gospodarskoj komori. SAPARD (Posebna predpristupna pomoć za poljoprivredu i ruralni razvitak) je predpristupni fond EU-a za zemlje srednje i istočne Europe u pripremama za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici i jedinstvenom tržištu unije.

PULA - U pulskoj Općoj bolnici danas su zabilježena još tri nova slučaja zaraze koju je uzrokovao virus "norwalk like" tip 2, tako da se broj oboljelih povećao na ukupno 34, od toga 27 bolesnika i sedam zdravstvenih djelatnika. Ujedno još šestoro djece na Pedijatrijskom odjelu te bolnice ima slične simptome, ali još nije potvrđeno da je riječ o istom virusu, izvjestio je novinare voditelj Zaraznog odjela pulske Opće bolnice dr. Edi Terlević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙