FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićen čelnik China Aviation Oil-a

SINGAPUR, 8. prosinca 2004. (Hina/AP) - Policija je u srijedu uhitilasuspendiranog izvršnog direktora China Aviation Oil-a, glavnogopskrbljivača Kine kerozinom, nakon ogromnih gubitaka u spekulativnojtrgovini naftom koji su potaknuli sumnje u insidersku transakciju.
SINGAPUR, 8. prosinca 2004. (Hina/AP) - Policija je u srijedu uhitila suspendiranog izvršnog direktora China Aviation Oil-a, glavnog opskrbljivača Kine kerozinom, nakon ogromnih gubitaka u spekulativnoj trgovini naftom koji su potaknuli sumnje u insidersku transakciju.

Chen Jiulin uhićen je nakon povratka zrakoplovom iz Kine u Singapur kako bi odgovorio na pitanja istražitelja o najvećem financijskom skandalu u toj državi od sloma britanske Barings banke 1995.

"Nalazi se u pritvoru i trenutno pomaže odjelu za gospodarski kriminal odgovoriti na pitanja u istrazi o prijestupima definiranim Zakonom o sigurnosti i financijskim papirima", istaknuto je u priopćenju singapurske policije.

Policijski dužnosnici izjavili su da protiv bivšeg izvršnog direktora China Aviation Oil-a Chena nije podignuta optužnica već da on "pomaže" pri istrazi. No, odjel za gospodarski kriminal vjerojatno će se usredotočiti i na mogućnost nezakonite insiderske trgovine.

U dokumentima koje je podnio sudu prije odlaska u Kinu, Chen je izjavio da je njegova matična kompanija, kinesko državno poduzeće China Aviation Oil Holding Co, znala za gomilanje gubitaka u trenutku prodaje 15-postotnog udjela u singapurskoj tvrtki kćeri za 108 milijuna dolara. Singapurska tvrtka prošloga tjedna objavila je pola milijarde dolara gubitaka u trgovini derivatima.

Kupci, pak, nisu znali ništa o katastrofalnom stanju u toj tvrtki pa bi ta transakcija mogla biti okvalificirana kao insiderska. Pod istragom bi se mogla naći i matična kineska tvrtka što je vrlo osjetljiva stvar budući da je njezin vlasnik kineska vlada, bliski trgovački partner Singapura.

Lokalni mediji već uspoređuju slučaj China Aviation Oil-a sa slomom Barings banke koji je uslijedio nakon što je trgovac Nick Leeson prouzročio ogromne gubitke rizičnim spekulacijama na burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙