FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty: Žene prve žrtve oružanih sukoba

LONDON, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Žene su prve žrtve oružanihsukoba u kojima ih se često smatra ratnim plijenom, a ne štede ih niprotupješačke mine ni tzv. 'kirurška' bombardiranja, upozorava usrijedu Amnesty.
LONDON, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Žene su prve žrtve oružanih sukoba u kojima ih se često smatra ratnim plijenom, a ne štede ih ni protupješačke mine ni tzv. 'kirurška' bombardiranja, upozorava u srijedu Amnesty.

"To nasilje nije spontano nego orkestrirano, odobreno ili tolerirano u sklopu proračunate političke strategije", istaknula je Irene Khan, glavna tajnica organizacija za zaštitu ljudskih prava, objavljujući u Londonu izvješće o toj temi.

"Silovanje kao ratno sredstvo najočitiji je i najokrutniji način na koji oružani sukobi pogađaju žensku egzistenciju", navodi se u izvješću.

Žene također snose i neproporcionalni dio "kolateralne štete" izazvane modernim oružjem, nastavlja se u izvješću izrađenom na temelju studije oružanih sukoba diljem svijeta u posljednjem desetljeću.

"Čak i kada je riječ o tzv. 'preciznom' bombardiranju, ono izaziva velike gubitke među civilnim stanovništvom i zaostale mine i bombe ne prave razliku između noge vojnika i noge seljanke" koja je krenula po vodu ili drvo za vatru, upozorava Amnesty.

Inzistirajući da izvješće nije zamišljeno kao katalog zvjerstava nego poziv na akciju, Khan je pozvala Međunarodni kazneni sud da hitno preuzme jedan ili dva predmeta tog tipa kako bi prenijelo poruku da se nasilje nad ženama ne može nastaviti nekažnjeno, što je već postalo pravilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙