FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec rođenja povezan s multiplom sklerozom

LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ljudima rođenima u svibnjuna sjevernoj hemisferi prijeti veća opasnost da obole od multipleskleroze, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.
LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ljudima rođenima u svibnju na sjevernoj hemisferi prijeti veća opasnost da obole od multiple skleroze, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.

Analiza podataka istraživanja provedenog na više od 42.000 ljudi u Kanadi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Švedskoj pokazali su da djeca rođena u svibnju imaju 13 posto veće izglede da obole od te bolesti kasnije u životu, a da je kod onih rođenih u studenom ta opasnost manja za 19 posto.

"Ako ste rođeni u svibnju opasnost da obolite od multiple skleroze je veća nego da ste rođeni u bilo kojem drugom mjesecu, dok je, ako ste rođeni u studenom, ta opasnost najmanja", kazao je profesor George Ebers sa sveučilišta u Oxfordu.

Učinak je isti u svim zemljama, ali je najočitiji u Škotskoj koja ima najveći broj oboljelih od multiple skleroze u svijetu, dodao je Ebers.

Iako znanstvenici ne mogu objasniti povezanost između mjeseca rođenja i multiple skleroze, sumnjaju da to može biti povezano s izlaganjem sunčevoj svjetlosti i majčinoj razini vitamina D, što može utjecati na razvoj djeteta.

Kraći dani tijekom zime na sjevernoj hemisferi ograničavaju količinu sunčeve svjetlosti kojoj su izložene žene tijekom trudnoće. Tijelo proizvodi vitamin D od sunčeve svjetlosti, a hrana poput ribe i jaja također je bogata tim vitaminom.

"Čini se da se nešto vrlo rano događa, ili u trudnoći ili u vrijeme poroda, što određuje nečiji rizik obolijevanja od multiple skleroze", kazao je Ebers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙