FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks najoštrije osudio izgred u Zadru

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks najoštrije je danas osudio isticanje odora, znakovlja isimbola ustaškog pokreta na jučerašnjem skupu udruge "Hrvatskidomobran" u Zadru.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najoštrije je danas osudio isticanje odora, znakovlja i simbola ustaškog pokreta na jučerašnjem skupu udruge "Hrvatski domobran" u Zadru.

"Nedopustivo je da se danas, nakon više od pola stoljeća, pojavljuju pojedine skupine koje, koristeći javne skupove kao poligon, prizivaju mračna vremena prošlosti koja su jednodušno osuđena od cijelog demokratskog svijeta", ističe Šeks, podsjećajući da Ustav RH u svojim izvorišnim osnovama eksplicite sadržava antifašističku opredijeljenost hrvatskog naroda za vrijeme 2. svjetskog rata nasuprot fašizmu i ustaškom pokretu.

Šeks s indignacijom najodlučnije odbacuje povezivanje i analogiju u bilo kakvom obliku između Domovinskog rata i ustaškog pokreta. "Samostalna i neovisna demokratska Hrvatska izrasla je iz Domovinskog rata koji je bio legalan i legitiman, to je bio isključivo rat obrambenog karaktera koji je vodila međunarodno priznata država. Domovinski rat nema i ne može imati apsolutno nikakve poveznice s jednim totalitarističkim i nedemokratskim pokretom kakav je bio ustaški", stoji u priopćenju za javnost predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Članovi "Hrvatskog domobrana" jučer su u Zadru održali skup sjećanja na Prosinačke žrtve u Zagrebu 1918. Dio njih, oko trideset sudionika, prošao je gradskim ulicama noseći križ i sliku Ante Pavelića, a dio domobrana bio je odjeven u crno s ustaškim znakovljem. Na samu skupu bile su istaknute slike Ante Pavelića i generala Ante Gotovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙