FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Država i političke stranke"

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Monografija "Država i političkestranke", predstavljena danas u Novinarskome domu, donosi prilogehrvatskih znanstvenika s područja filozofije, politologije, prava isociologije koje je izabrao i uredio profesor Ivan Prpić, ausredotočene su na pravno određenje pojma "politička stranka".
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Monografija "Država i političke stranke", predstavljena danas u Novinarskome domu, donosi priloge hrvatskih znanstvenika s područja filozofije, politologije, prava i sociologije koje je izabrao i uredio profesor Ivan Prpić, a usredotočene su na pravno određenje pojma "politička stranka".

Nakladnici monografije, objavljene ove godine, su Narodne novine i Hrvatski pravni centar (HPC). Prpić je istaknuo da je želja priređivača bila da taj zbornik bude svojevrstni dokument o razvoju hrvatskoga društva i demokracije te političke kulture u Hrvatskoj.

Ukazao je i na neke osobitosti knjige kao što je njezin nastanak. Naime, objasnio je Prpić, monografija je rezultat rada skupine znanstvenika na projektu HPC-a pokrenutoga s ciljem da se u saborsku proceduru uputi novi prijedlog Zakona o političkim strankama. Rijetko se događa, istaknuo je, da se toga posla prihvati jedna udruga civilnoga društva.

Skupina znanstvenika: Gvozden Flego, Mirjana Kasapović, Josip Kregar, Dragutin Lalović, Jasan Omejec, Ivan Padjen, Zdravko Petak, Zvonko Posavec, Ivan Prpić, Žarko Puhovski i stručni suradnik Dejan Palić, napisali su tekstove kojima utemeljuju i obrazlažu temeljne teze za izradu spomenutog zakonskog prijedloga dovršenoga u svibnju 2002.

U prilogu zbornika objavljeni su primjeri pojma "politička stranka" u ustavima 30 europskih država. Objavljeni su i redakcijski pročišćeni tekst važećega Zakona o političkim strankama, izvodi iz presuda Europskoga suda o ljudskim pravima, HPC-ov Nacrt prijedloga zakona o političkim strankama te izvodi iz zastupničke rasprave.

Govoreći o monografiji, Jadranko Crnić rekao je da je to svojevrstna saga o prošlosti, priča o sadašnjosti te vizija budućnosti političkih stranaka u Hrvatskoj. Za njega je monografija i značajan prinos popunjavanju praznine koja u Hrvatskoj postoji o teoriji političkih sustava.

Za saborskoga zastupnika Matu Arlovića (SDP), koji je u vrijeme upućivanja Nacrta prijedloga zakona o političkim strankama bio predsjednik Odbora za Ustav, monografija ne gubi na aktualnosti. Jer, smatra Arlović, u ovome trenutku u Hrvatskoj ne postoji dovoljno usklađena zakonska regulativa o političkim strankama koje pak nisu dovoljno usklađene s međunarodnom regulativom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙