FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik HSU-a traži sastanak sa Sanaderom zbog PEP-a

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Nakon što je Vlada usvojilaPredpristupni ekonomski program (PEP) kojim se predviđa ponovnapromjena načina usklađivanja mirovina, predsjednik Hrvatske strankeumirovljenika (HSU) Vladimir Jordan zatražio je hitni sastanak spremijerom Ivom Sanaderom, doznaje se danas iz HSU-a.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Nakon što je Vlada usvojila Predpristupni ekonomski program (PEP) kojim se predviđa ponovna promjena načina usklađivanja mirovina, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan zatražio je hitni sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, doznaje se danas iz HSU-a.

Takve jednostrane odluke Vlade koje se donose bez konzultacija s koalicijskim partnerom su neprihvatljive, izjavio je Jordan Hini.

U dijelu PEP-a koji se odnosi na mirovinski sustav Vlada najavljuje za iduću godinu promjenu načina usklađivanja mirovina jer usklađivanje prema rastu plaća donekle narušena održivost mirovinskog sustava.

U Vladi stoga drže da treba vratiti staru "švicarsku formulu" ili pronaći novu formulu kako bi sustav bio fiskalno održiv.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić rekla je Hini da se predlaže povratak na staru formulu koja znači usklađivanje mirovina prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, kako je to bilo do polovice ove godine.

Babić ističe kako ni jedna zemlja u Europskoj uniji mirovine ne usklađuje s rastom nominalnih plaća zbog gospodarskih i makroekonomskih razloga, demografskog kretanja te odnosa zaposlenih i umirovljenika.

"Kritično je kada izdvajanja za mirovinsko osiguranje dosegnu 11 posto BDP-a. U Hrvatskoj su ta izdvajanja sada 14 posto, a za 6-7 godina bila bi 16 posto što bi bilo nemoguće financirati", kaže Vera Babić.

Vlada je u PEP-u naznačila i daljnji smjer mirovinske reforme koji će "dugoročno ići u smjeru podizanja dobne granice, te eventualnog izjednačavanja dobne granice za ostvarivanje prava na mirovinu za žene i muškarce, s obzirom na produženje životnog vijeka".

Jordan pak kaže da su zatečeni takvim Vladinim stajalištima o mirovinskim pitanjima jer su suprotna sporazumu HDZ-a i HSU-a da će na zakonskim prijedlozima koja se tiču umirovljenika raditi zajedničko povjerenstvo predstavnika Vlade i umirovljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙