FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićen Nizozemac koji je Sadamu slao materijal za kemijsko oružje

AMSTERDAM, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Policija je u utorakuhitila nizozemskog državljani Fransa van Anraata osumnjičenog da jerežim Sadama Huseina opskrbio tisućama tona sirovina za proizvodnjukemijskog oružja u razdoblju između 1984. i 1988., izvijestilo je uutorak nizozemsko javno tužiteljstvo.
AMSTERDAM, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Policija je u utorak uhitila nizozemskog državljani Fransa van Anraata osumnjičenog da je režim Sadama Huseina opskrbio tisućama tona sirovina za proizvodnju kemijskog oružja u razdoblju između 1984. i 1988., izvijestilo je u utorak nizozemsko javno tužiteljstvo.

Šezdesetdvogodišnji Nizozemac uhićen je u Amsterdamu u ponedjeljak. UN-ovi izvori opisuju ga kao najvažnijeg Huseinova posrednika za nabavku kemijskog materijala.

"Iračka je vlada kemijsko oružje koristila u ratu protiv Irana i protiv kurdske populacije na sjeveru zemlje", kaže se u priopćenju tužiteljstva. Godine 1988. u gradu Halabji kemijskim je oružjem ubijeno 5000 iračkih Kurda.

Van Anraat je osumnjičen zbog kršenja ratnih zakona te zbog umiješanosti u genocid. Krajem tjedna protiv njega će početi sudski proces u gradu Arnhemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙