FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ: investicije u 2005. godini 1,51 milijarda kuna

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatske željeznice (HŽ) u idućojgodini planiraju ulaganja od 1,51 milijardi kuna, od čega bi se uinfrastrukturu uložilo 1,08 milijardi kuna, a u prijevozne kapacitete434 milijuna kuna, doznaje se iz te tvrtke.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatske željeznice (HŽ) u idućoj godini planiraju ulaganja od 1,51 milijardi kuna, od čega bi se u infrastrukturu uložilo 1,08 milijardi kuna, a u prijevozne kapacitete 434 milijuna kuna, doznaje se iz te tvrtke.

Kako HŽ još nije donio poslovni plan za 2005. ti se iznosi spominju u okviru predviđanja. HŽ u 2005. godini nastavljaju sa planiranim projektima modernizacije, kao i sa pripremom projektne dokumentacije za nastavak daljnje modernizacije u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

U 2004. iz državnoga proračuna HŽ-u je doznačeno ukupno 2,78 milijardi kuna, a prema izvješću o HŽ-ovu poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine od planiranih investicija u istom razdoblju ostvareno je 61,6 posto.

Ukupne investicije u 2004. (na osnovi novca iz proračuna, zajmova i iz drugih izvora) bile su planirane u iznosu od 2,24 milijarde kuna, a 2005. za investicije (proračun i drugi izvori) planira se ukupan iznos od 1,51 milijarda kuna.

U 2005. iz proračuna bi se za HŽ izdvojilo 2,88 milijardi kuna. Iz novca doznačenog iz proračuna za investicije 2004. planirano je 1,19 milijardi kuna, a 2005. godine 1,12 milijardi kuna, kažu u HŽ-u.

HŽ nastavlja sa planom modernizacije i on će teći prema predviđenim projektima i programima, dok će pitanje kredita i zatvaranja financijskih konstrukcija Uprava HŽ-a rješavati u dogovoru sa vlasnikom.

HŽ planira u 2005. u modernizaciju prijevoznih kapaciteta uložiti 434 milijuna kuna i ulaganja su usmjerena na modernizaciju postojećih vozila. Iduće godine planirano je, pored 11 putničkih vagona, modernizirati dva elektromotorna vlaka, tri dizel-motorna vlaka i dovršiti program modernizacije 300 teretnih vagona, te 25 niskopodnih vagona za prijevoz kamiona. Modernizacija prijevoznih kapaciteta nastavlja se u petogodišnjem planu od 2005. do 2009. a taj je plan modernizacije prijevoznih kapaciteta odraz potreba za održavanjem voznog reda.

Oko 60 posto novca namijenjenog za realizaciju infrastrukturnih projekata usmjereno je na nastavak modernizacije pruge Oštarije - Knin - Split ili 335,3 milijuna kuna prema zacrtanoj dinamici, te na nastavak modernizacije pruge državna granica od Belog Manastira preko Osijeka, Vrpolja, Šamca do državne granice. U te je projekte uključena i pruga državna granica - Metković - Ploče za koju će biti utrošeno 249,90 milijuna kuna.

U HŽ ističu da će se remont pruge Oštarije - Knin - Split odnosno "ličke pruge" nastaviti planiranim tempom.

U obnovu pruge Vinkovci - Gaboš - Osijek u 2005. HŽ će uložiti četiri milijuna kuna, što su samo inicijalna sredstva. Zato će Uprava HŽ-a tražiti druge novčane izvore za obnovu spomenute pruge.

Druga sredstva usmjerena su na poboljšavanje ukupne postojeće uporabne razine pruga uz eventualna manja mjestimična poboljšanja.

Osim toga HŽ će oko 55 milijuna kuna uložiti u zaštitu okoliša, te 60 milijuna kuna u izradbu studijske, investicijske i tehničke dokumentacije.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙