FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada sutra o prijedlogu proračuna i poreznoj reformi

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada sutra bi trebalautvrditi prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, te Saboruuputiti i zakonske prijedloge vezane uz poreznu reformu.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada sutra bi trebala utvrditi prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, te Saboru uputiti i zakonske prijedloge vezane uz poreznu reformu.

Prema dosadašnjim najavama ministra financija Ivana Šukera, državni proračun iduće će godine iznositi 91 milijardu kuna. To je oko deset milijardi kuna više nego ove godine, a nije, kako ističe Šuker, rezultat povećanja poreznog opterećenja, već stvarnog povećanja gospodarske aktivnosti u zemlji.

Od ukupnih proračunskih rashoda država će najviše, 24 milijarde kuna, ili oko 1,2 milijarde kuna više nego ove godine, izdvojiti za mirovine, a za oko 800 milijuna kuna povećat će se rashodi za plaće, pa bi za njih u idućoj godini trebalo izdvojiti ukupno 22,6 milijardi kuna.

Proračunom su planirane i investicije u infrastrukturu u iznosu od oko 13,5 milijardi kuna, za subvencije se planira izdvojiti oko 5,1 milijardu kuna, a za Hrvatske željeznice trebalo bi izdvojiti oko 2,8 milijardi kuna, najavio je jučer u Opatiji ministar Šuker.

Na prihodnoj pak strani proračuna, prema najavama, u idućoj se godini očekuje oko 4 milijarde kuna prihoda od privatizacije, a što se povezuje s očekivanim nastavkom privatizacije Ine i HT-a.

Prema projekcijama Ministarstva financija, deficit konsolidirane opće države iduće bi godine trebao iznositi 3,7 posto (ove godine 4,5 posto). U idućoj se godini očekuje rast BDP-a od 4,1 posto, inflacija od oko 2,6 posto, porast prometa u trgovini na malo od oko 7,9 posto, očekuje se i porast financijskih efekata od turizma za 5 posto, a trebao bi se nastaviti i pozitivan trend većeg rasta izvoza od uvoza.

Pred Vladom bi se sutra trebali naći i prijedlozi zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit.

Izmjenama u sustavu oporezivanja dohotka predviđa se povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 1.500 na 1.600 kuna, povećanje faktora osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, kumuliranje poreznih olakšica (za životno osiguranje, zdravstvo, stambeno zbrinjavanje i sl.) na ukupno 12.000 kuna godišnje, te uvođenje kategorije drugog dohotka za oporezivanje primanja sportaša, pjevača i umjetnika.

Izmjenama u sustavu poreza na dobit predviđa se pak ukidanje poreza na dividendu i ukidanje jednokratnog otpisa imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙