FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VJETROELEKTRANE BI MOGLE ZADOVOLJITI POTREBE EUROPE

LONDON, 27. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska udruga zaenergiju vjetra (EWEA) tvrdi da bi mogla zadovoljiti energetskepotrebe čitave Europe ali da se prvo moraju prevladati predrasudevezane za taj način opskrbe energijom.
LONDON, 27. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska udruga za energiju vjetra (EWEA) tvrdi da bi mogla zadovoljiti energetske potrebe čitave Europe ali da se prvo moraju prevladati predrasude vezane za taj način opskrbe energijom.

Na redovnom godišnjem sastanku u Londonu, održanom prošlog tjedna u Londonu, stručnjaci EWEA-e ustvrdili su da bi vjetroelektane razmještene na platformama smještenim na moru mogle pokriti potrebe za energijom u cijeloj Europi bez emitiranja štetnih plinova.

Međutim, naglasili su oni, zasad postoje relativno velika protivljenja provedbi takvog projekta. Protivnici vjetroelektrana tvrde da one narušavaju okoliš, odvraćaju svojom ružnoćom turiste i prijete pticama koje bi mogle stradati od propelera velikih vjetrenjača.

"Argumenti protiv vjetrenjača ponekad su smiješni. Većina ljudi ne razumije kolika je opasnost od klimatskih promjena (zbog stakleničkih plinova) niti razumiju kako rade turbine na vjetar", rekla je Allison Hill iz Britanske udruge za energiju vjetra (BWEA). Ona je rekla da njena organizacija počinje provoditi reklamnu kampanju kako bi se objasnile sve pojedinosti vezane uz iskorištavanje energije vjetra.

Udruge za zaštitu okoliša upozoravaju da ipak nisu istraženi svi negativni učinci koje bi moglo imati postavljanje vjetroelektrana na moru i kopnu.

"Dok ne dobijemo čvršće podatke, mi nećemo napustiti naše dosadašnje stavove i reći da sa takvim projektima treba ići dalje, bez obzira na sve ostalo", naglasila je Rowena Langston iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙