FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETA bombaškim napadima privukla pozornost na sebe

MADRID, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Baskijska separatističkaskupina ETA pokazala je koordiniranim napadima na pet madridskihbenzinskih crpka u petak da se s njom još mora računati, ali jeistovremeno još više izolirala svoga glavnog političkog saveznika,stranku Batasunu.
MADRID, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Baskijska separatistička skupina ETA pokazala je koordiniranim napadima na pet madridskih benzinskih crpka u petak da se s njom još mora računati, ali je istovremeno još više izolirala svoga glavnog političkog saveznika, stranku Batasunu.

Tim je napadima završeno višemjesečno relativno zatišje u ETA-inoj aktivnosti. Madrid je napadnut prvi put u zadnje dvije godine i tako je odaslan signal da ETA još ima snage iako je policija pokrenula žestoku akciju protiv nje.

Bombe su istovremeno ugasile i nadu u božićno primirje ili u distanciranje između ETA-e i stranke Batasune koju optužuju da je ETA-ino političko krilo i zabranjena je zato što ne osuđuje ETA-inino nasilje.

Batasuna nije osudila ni najnovije bombaške napade. U subotu je samo priopćila da i dalje vrijedi njezin prijedlog za održavanje mirovnih pregovora.

Glavne stranke u Španjolskoj smatraju izostanak osude propuštenom prilikom.

"Ti su napadi još jednom prokazali Batasunu", priopćila je nakon eksplozija baskijska regionalna vlada pod vodstvom umjerene Baskijske nacionalističke stranke.

ETA je od 1968. otkad se bori za baksijsku državu nezavisnu od Španjolske i Francuske ubila više od osamsto ljudi. U zadnjih 18 mjeseci nije bilo poginulih.

Ta je skupina zabranjena, a protiv nje policije u Španjolskoj i Francuskoj upravo vode snažnu akciju. Ove je godine uhićeno više od stotinu osoba za koje se sumnja da pripadaju ETA-i, među njima i vodeći ljudi baskijske separatističke organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙