FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BATASUNA POZIVA NA POLITIČKI DIJALOG

SAN SEBASTIAN, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Zabranjena baskijskastranka Batasuna, političko krilo ETA-e, pozvala je u nedjelju svestrane upletene u baskijski sukob na "politički dijalog" tekonzultiranje stanovnika te sjeverne španjolske regije.
SAN SEBASTIAN, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Zabranjena baskijska stranka Batasuna, političko krilo ETA-e, pozvala je u nedjelju sve strane upletene u baskijski sukob na "politički dijalog" te konzultiranje stanovnika te sjeverne španjolske regije.

Batasuna nije ipak službeno pozvala ETA-u da prekine nasilje u Baskiji.

Poziv na prekid nasilja većina baskijskih i velikih nacionalnih stranaka smatra neophodnim da bi se Batasuna uopće mogla nadati povratku na političku pozornicu.

Iako zabranjena, Batasuna je u nedjelju organizirala velik skup u San Sebastianu tijekom kojeg je objavila dokument u kojem je iznijela svoje nove prijedloge za rješenje baskijskog problema.

Pred više od 15.000 ljudi, glasnogovornik stranke Arnaldo Otegi pozvao je da se "ne odbija maslinova grančica" koju nude.

Batasuna predlože da se u slučaju dogovora između svih strana o konačnom rješenju konzultira i stanovništvo regije i to putem referenduma.

Osim toga, Španjolska i Francuska trebale bi započeti pregovore s ETA-om o demilitarizaciji sukoba i sudbini baskijskih zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙