FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osobe s intelektualnim teškoćama na Markovu trgu ukazale na svoje probleme

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Osobe s intelektualnim teškoćamadanas su dijeljenjem letaka s porukama "Ja mogu", "Ja hoću", "Ja znam"na Markovu trgu pokušale senzibilizirati javnost u vezi teškoća skojima se susreću u svakodnevnom životu.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Osobe s intelektualnim teškoćama danas su dijeljenjem letaka s porukama "Ja mogu", "Ja hoću", "Ja znam" na Markovu trgu pokušale senzibilizirati javnost u vezi teškoća s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Kako je pojasnila asistentica u Udruzi za samozastupanje Manuela Afrić, "osobe s intelektualnim teškoćama" novi je, blaži izraz za osobe s mentalnom retardacijom.

Gorući problemi tih osoba su zapošljavanje i pojedine odrednice sadašnjeg Zakona o zapošljavanju. Stoga je cilj današnjeg okupljanja, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, upozoriti na potpunu isključenost osoba s intelektualnim teškoćama iz društva te potaknuti promjene pojedinih zakonskih odredbi, istaknula je Afrić.

Naime, ako se uspiju zaposliti, takve osobe po sadašnjem zakonu gube prava iz socijalne zaštite, odnosno prava na naknade za invaliditet i naknade za smještaj.

Stoga se u zakon želi unijeti da sklapanjem ugovora o radu osobe s intelektualnim teškoćama ne gube sva prava iz programa socijalne zaštite, već da ta prava novčano budu umanjena za iznos koji zarade na poslu.

Time bi se, kaže Afrić, dobila dvostruka korist - te bi osobe ostvarile pravo na rad, a ujedno bi se smanjili doprinosi iz sustava socijalne skrbi.

O tome su članovi udruge danas izvijestili saborsku zastupnicu SDP-a Vesnu Škulić, a idućeg će tjedna biti primljeni kod državne tajnice za rad Vere Babić.

Udruga sa samozastupanje nevladina je udruga osnovana prošle godine. Afrić nije mogla iznijeti podatak koliko je u Hrvatskoj osoba s intelektualnim poteškoćama.

Javna kampanja promicanja prava osoba s intelektualnim teškoćama počela je 25. studenoga emitiranjem radijskih i televizijskih spotova, a trajat će do 5. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙