FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIVŠI AGENT CIA-e: GUBIMO RAT PROTIV TERORIZMA

ZAGREB/WASHINGTON, 22. studenog 2004. (Hina) - Zapad gubi rat protivterorizma jer odbija spoznati motive svog neprijatelja, a Washingtonsvojom vanjskom politikom potiče mržnju muslimanskog svijeta, držibivši agent CIA-e Michael Scheuer koji vjeruje da Osama bin Laden jošuvijek nadzire terorističku mrežu al-Qaidu.
ZAGREB/WASHINGTON, 22. studenog 2004. (Hina) - Zapad gubi rat protiv terorizma jer odbija spoznati motive svog neprijatelja, a Washington svojom vanjskom politikom potiče mržnju muslimanskog svijeta, drži bivši agent CIA-e Michael Scheuer koji vjeruje da Osama bin Laden još uvijek nadzire terorističku mrežu al-Qaidu.

Scheuer, autor knjige Imperijalna samosvijest: Zašto Zapad gubi rat protiv terorizma ("Imperial Hubris: Why The West Is Losing The War on Terror), koju je objavio anonimno, rekao je da je bin Laden "strahovito zadivljujuć neprijatelj".

"On je promijenio tijek povijesti", kazao je gostujući u emisiji NBC "Meet the Press". Uz napomenu da time ne misli pozitivno ili negativno konotirati, Scheuer je objasnio da je "veliki pojedinac onaj tko mijenja tijek povijesti. I zacijelo u zadnjih pet ili šest godina, Amerika se dramatično promijenila u načinu na koji se ponaša, kako putuje".

Nakon ostavke u CIA-i početkom studenoga, Scheuer je priznao autorstvo knjige i u emisiji kritizirao aktualnu američku politiku.

Za mržnju muslimanskog svijeta prema SAD-u kriva je vanjska politika, odnosno šest njezinih bitnih točaka, koje je bin Laden sjajno identificirao a jedna od njih je "bezuvjetna potpora" Izraelu.

Ostali su razlozi držanje niskih cijena nafte, američka prisutnost na Arapskom poluotoku, vojna prisutnost u Iraku, Afganistanu, Jemenu, Filipinima, drugim muslimanskim zemljama. Negativno je shvaćena i američka potpora vladama koje muslimani drže odgovornima za gušenje islama poput Rusije u Čečeniji, Indije u Kašmiru, Kine u zapadnoj Kini.

No muslimani Washingtonu najviše zamjeraju potporu vladama koje smatraju tiranskima, primjerice saudijsku, kuvajtsku, egipatsku, alžirsku.

O američkoj bezuvjetnoj potpori Izraelu Scheuer je kazao kako ne misli da Washingtonu treba napustiti hebrejsku državu, iako je, nažalost, u prošlosti napuštao saveznike.

"Mislim da moramo zauzeti poziciju prema Izraelu koja odgovara američkim interesima", a to su možda jača inzistiranja na postizanju dogovora oko židovskih naselja na palestinskim područjima.

Upitan vjeruje li da bi "čvrsto stajalište prema Izraelu" na bilo koji način promijenilo bin Ladenove planove, Scheuer je kazao da "Amerika može birati između rata i beskonačnog rata sa snagama koje vodi Osama bin Laden".

SAD mora poduzeti neke akcije u vlastitu interesu koje će ograničiti rast bin Ladenove moći i popularnosti u muslimanskom svijetu. A rješenje izraelsko-palestinskog sukoba neutraliziralo bi dio muslimanskog svijeta i ograničilo bin Ladenov utjecaj, drži taj bivši agent CIA-e.

SAD je propustio barem 10 prigoda za uklanjanje bin Ladena koji je spreman ponovo udariti, i to žešće nego li 11. rujna. "On je identificirao SAD kao silu koja ne želi pretrpjeti žrtve velikih razmjera" (...) I vjeruje da nas može istisnuti s Bliskog istoka zadajući nam bol u (ljudskim) životima i u novcu".

Za invaziju na Irak kazao je da nije bio preventivni rat već pohlepan, neizazvani rat s predumišljajem protiv neprijatelja koji nije predstavljao neizbježnu prijetnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙