FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: NATO UPOZORAVA DA ZEMLJE ČLANICE OMETAJU NJEGOVU ZADAĆU U IRAKU

BRUXELLES, 17. studenog 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Jaapde Hoop Scheffer nezadovoljan je novim ograničenjima koja namećuzemlje članice njegovoj zadaći u Iraku, izjavio je u srijedu dužnosnikSjevernoatlantskog saveza.
BRUXELLES, 17. studenog 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nezadovoljan je novim ograničenjima koja nameću zemlje članice njegovoj zadaći u Iraku, izjavio je u srijedu dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza.

"Riječ je o ozbiljnoj stvari kojom je glavni tajnik veoma zaokupljen i s kojom se želi sučeliti", izjavio je dužnosnik koji nije htio otkriti identitet.

Posrijedi je odluka nekih zemalja poput Njemačke da ne dopuste svojim časnicima u NATO-u da sudjeluju u obuci nove iračke vojske, unatoč tomu što su sve članice odobrile tu misiju.

Poštujući odluku Berlina, Pariza, Bruxellesa i Madrida da ne šalju vojnike u Irak, De Hoop Scheffer ocjenjuje da Savez mora računati sa sudjelovanjem časnika koje zemlje članice imenuju pri toj organizaciji, ističe dužnosnik.

Francuska nije izravno pogođena tim problemom jer nije dio integriranog vojnog ustroja Saveza i nema "časnike u NATO-u koji bi mogli ići u Irak", kako navodi diplomatski izvor.

Ukupno desetak od 26 zemalja članica ne želi sudjelovati u NATO-ovoj misiji u Iraku, rekao je nedavno američki general James Jones, glavni zapovjednik NATO-ovih snaga.

Prema planu za obuku iračkih vojnika, u Irak bi trebalo poslati "dvjesto do tristo" vojnih instruktora koji će biti pod zaštitom snaga s više od tisuću vojnika. Cilj je da se u "vojnoj akademiji" nedaleko od Bagdada svake godine obuči tisuću iračkih časnika.

Glavni tajnik NATO-a rekao je da se nada da će provedba misije početi do konca godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙