FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: nove razmirice između oporbe i HDZ-a

ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Ponovne razmirice zastupnika oporbe ivladajućih oko saborske procedure uzburkale su večerašnju, inačemirnu, raspravu o poreznim zakonima.
ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Ponovne razmirice zastupnika oporbe i vladajućih oko saborske procedure uzburkale su večerašnju, inače mirnu, raspravu o poreznim zakonima.

Zbog najava oporbenjaka da neće sudjelovati u glasovanju, HDZ-ov potpredsjednik Sabora Luka Bebić prozvao ih je da izbjegavaju zastupničke dužnosti, što je oporba ocijenila prijetnjom te ponovno optužila vladajuće za kršenje saborske procedure.

Naime, Bebić se osvrnuo na tvrdnje nekoliko oporbenjaka da danas raspravljaju o zakonima o kojima neće glasovati jer su nezadovoljni ponašanjem HDZ-a za prošlotjednog glasovanja o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, najavivši im da će ih na svaku takvu najavu podsjećati na njihovu dužnost da sudjeluju na saborskim sjednicama, raspravljaju i glasuju.

Na Bebićev je istup reagirao HNS-ovac Dragutin Lesar, ocijenivši ga prijetnjom oporbenim zastupnicima zbog, kako je rekao, legitimnog postupka oporbe da, nezadovoljna "lažiranjem kvoruma prošloga petka", bojkotira dio saborskog rada.

Vladajući HDZ prozvao je za nepoštivanje saborskog Poslovnika, nepridržavanje dnevnog reda, propuste u zaštiti zastupnika od uvreda, neudovoljavanje oporbenim zahtjevima za elektroničkim te pojedinačnim glasovanjem.

Bebić je pak ustvrdio da nikome nije prijetio. Rekao je da je samo podsjećao na zastupnička prava i dužnosti.

U raspravu se uključila i HSS-ovka Ljubica Lalić, također prozvavši Bebića da prijeti oporbi.

"Prije nego nam omogućite prava zajamčena Poslovnikom nemate nam pravo prijetiti", poručila je Bebiću, te najavila da će od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, zbog povrede Poslovnika, zatražiti da mu izrekne opomenu.

U tom se trenutku na predsjedavajuću klupu vratio Šeks, koji je HSS-ovoj zastupnici poručio da više ne provocira s krivim prikazivanjem povrede Poslovnika.

"Nemate vi pojma što je povreda Poslovnika", dobacio je Ljubici Lalić, a njezin demonstrativni izlazak iz sabornice popratio je s: "Doviđenja", te otvorio raspravu o prijedlogu novog zakona o porezu na dobit.

Predloženim zakonom među ostalim se predviđa ukidanje jednokratnog otpisa imovine, odnosno, po riječima ministra financija Ivana Šukera, stopa poreza na dobit ostala bi 20 posto, ali bi se ukidanjem jednokratnog otpisa, tzv. amortizacije, onemogućilo da se i dalje "pegla porezna bilanca na kraju godine".

Naveo je primjer da je prošle godine amortizacijom osnovica poreza na dobit umanjena za 4,2 milijardi kuna, pri čemu je, kaže, državni proračun izgubio čak 940 milijuna kuna.

Novim zakonom, rekao je ministar, uredilo bi se i područje transakcija među povezanim društvima, domaćim i stranim, to jest utvrdile bi se transferne cijene jer je, upozorava, do sada neoporeziva dobit završavala u inozemstvu, a Hrvatska je bila oštećena za milijunske iznose.

Kao i prethodno raspravljeni prijedlog zakona o porezu na dohodak, oporba je i ovaj zakon ocijenila ponižavajućim za hrvatske građane, posebno poduzetnike, dok su HDZ-ovci Vladi uputili pohvalu za, kako su rekli, dobar temelj za sveobuhvatnu poreznu reformu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙