FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

170 godina Državnog arhiva mapa za Dalmaciju

SPLIT, 1. prosinca 2004. (Hina) - Državni arhiv mapa za Dalmacijuutemeljen pod austrijskom upravom, kojemu je 1945. pridružen arhivistarskih mapa donesen iz Italije, obilježio je danas u Splitu 170godina.
SPLIT, 1. prosinca 2004. (Hina) - Državni arhiv mapa za Dalmaciju utemeljen pod austrijskom upravom, kojemu je 1945. pridružen arhiv istarskih mapa donesen iz Italije, obilježio je danas u Splitu 170 godina.

Središnji događaj u Državnom arhivu na Gripama bilo je predstavljanje knjiga "Katastar Istre" autorice Mirele Slukan-Altić i "Katastar Dugopolja" s početka 19. stoljeća autora Stanka Piplovića.

Ravnateljica Državnog arhiva u Splitu Nataša Bajić-Žarko kazala je na predstavljanju da i te knjige svjedoče o izvanrednu i golemu blagu koje čuva Arhiv, jer, kako je rekla, obuhvaća 770 katastarskih općina, a svaka općina ima 15 do 20 katastarskih planova s katastarskim knjigama.

"Uz taj arhiv još smo iz austrijskog doba baštinili geodetske naprave teodolite i veliku katastarsku knjižnicu. To je neprocjenjivo blago ne samo za Split nego i za Hrvatsku", klazala je Nataša Bajić-Žarko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙