FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska će od BiH tražiti izručenje uhićenog osuđenika za ratni zločin

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski MUP dobio je danasobavijest policije BiH o uhićenju Nevena Pupovca (36) za kojim jeraspisana Interpolova tjeralica zbog ratnih zločina u zadarskom zaleđupočetkom 90-tih, a Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će zatražitinjegovo izručenje.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski MUP dobio je danas obavijest policije BiH o uhićenju Nevena Pupovca (36) za kojim je raspisana Interpolova tjeralica zbog ratnih zločina u zadarskom zaleđu početkom 90-tih, a Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će zatražiti njegovo izručenje.

"Ministarstvo pravosuđa još nije dobilo nikakvu službenu potvrdu o uhićenju, no budući je riječ o osobi osuđenoj za ratni zločin možemo najaviti da će se tražiti njegova ekstradicija", kazala je Hini glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio da je zagrebački Ured Interpola danas dobio obavijest sarajevskih kolega o prekjučerašnjem uhićenju Nevena Pupovca na graničnom prijelazu između BiH i Srbije kod Zvornika.

Mehun je kazao da je hrvatski MUP za Pupovcem, rođenim u Benkovcu, a nastanjenim u Šapcu, međunarodnu tjeralicu raspisao krajem veljače ove godine. Tjeralica je raspisana po nalogu zadarskog Županijskog suda koji je Pupovca sredinom lipnja prošle godine u odsutnosti osudio na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Pupovac je osuđen jer je kao pripadnik paravojnih formacija pobunjenih Srba, naoružan i u uniformi, u nekoliko navrata početkom 90-tih maltretirao i tukao stanovništvo mjesta Raštević te pljačkao i uništavao njihovu imovinu.

Zadarska policija je Pupovca 1992. zbog oružane pobune kazneno prijavila tadašnjem splitskom vojnom tužiteljstvu, koje je podiglo optužnicu. No, kako nije došlo do suđenja, a u međuvremenu su ukinuti vojni sudovi, zadarsko Županijsko državno odvjetništvo je 1997. izmijenilo optužnicu i Pupovca optužilo za ratni zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙