FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKA POTPORA HRVATSKOJ NA PUTU U EU I NATO

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Britanski ministar obrane je udanašnjem razgovoru izrazio punu potporu ulasku Hrvatske u NATO, ali iu EU, izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora sa svojimbritanskim kolegom hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Britanski ministar obrane je u današnjem razgovoru izrazio punu potporu ulasku Hrvatske u NATO, ali i u EU, izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora sa svojim britanskim kolegom hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

"Velika Britanija će dati punu potporu ulasku Hrvatske u NATO. To je snažna potpora našim euroatlantskim integracijskim ambicijama", rekao je Rončević nakon razgovora s britanskim ministrom obrane Geoffreyem Hoonom.

Hoon je istaknuo da Velika Britanija vidi Hrvatsku kao članicu i EU-a i NATO-a.

"I ova hrvatska vlada i ovo ministarstvo spremni su prihvatiti taj izazov i široko otvorena vrata i ispuniti sva očekivanja i zahtjeve koji se stavljaju pred nas u okviru ispunjenja kriterija za ulazak u ove integracije", istaknuo je Rončević.

On je zahvalio i Hoonu, njegovu ministarstvu i čitavoj britanskoj vladi na podršci koju daju Hrvatskoj.

Britanski ministar je naglasio potrebu suradnje s Haškim sudom koja je važna za članstvo i u EU i u NATO.

"Vrlo je važno da postoji puna suradnja s ICTY-jem i s (glavnom tužiteljicom ICTY-ja) Carlom Del Ponte i da oni koji su optuženi budu izručeni u Den Haag", kazao je britanski ministar.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da njegova zemlja blokira određivanje datuma početka pregovora s Hrvatskom o pristupanju EU-u, Hoon je odgovorio da "to pitanje (datuma) ostavlja za 17. prosinca", kada će se održati summit EU u Bruxellesu.

"Ali uvjeren sam da će Hrvatska osigurati suradnju", istaknuo je Hoon.

Upitan ulaže li međunarodna zajednica ikakve napore da locira i uhvati odbjeglog hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji osim hrvatskog, ima i državljanstvo EU-a, Hoon je priznao da bi to trebao biti međunarodni napor i da će europske zemlje pružiti određenu pomoć u tome.

"Ali Hrvatska bi trebala ipak uložiti maksimalan napor da uhvati Gotovinu", rekao je. Prema riječima ministra Rončevića, on je britanskoga kolegu obavijestio o stanju reformi obrambenog i sigurnosnog sustava unutar ministarstva obrane te o stanju u regiji, a Hoon je pozdravio napore za provedbom reformi u Hrvatskoj.

Rončević je posebno istaknuo važnost usvaršavanja i školovanja hrvatskih časnika na prestižnim britanskim vojnim školama. Interoperabilnost naših časnika i dosizanje potrebne razine usvajanja standardnih procedura, istaknuo je hrvatski ministar, ključ su reforme i ključ ispunjenja potrebnih kriterija i ključ ulaska u NATO.

Upitan je li bilo govora o slanju hrvatskih vojnika u Irak, Rončević je ponovio da je stajalište hrvatske vlade i drugih političkih čimbenika da Hrvatska neće vojno intervenirati u toj zemlji.

Ukoliko bude donesena takva politička odluka koja će biti u skladu s hrvatskim zakonom i hrvatskim ustavom, pripadnici oružanih snaga mogu biti upućeni u mirovne operacije izvan zemlje, rekao je Rončević.

Hoon je kazao da je, što se Iraka tiče, najvažnije da međunarodna zajednica bude angažirana u obnovi te zemlje i pripremi tamošnjh izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙