FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj u devet mjeseci isporučeno 105,663 računala

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je tijekom prvih devetmjeseci ove godine prodano 105.663 osobnih računala, što je 4,6 postoviše nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je danasregionalna podružnica analitičke kuće IDC.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je tijekom prvih devet mjeseci ove godine prodano 105.663 osobnih računala, što je 4,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je danas regionalna podružnica analitičke kuće IDC.

Prema rezultatima istraživanja IDC Adriaticsa, tijekom trećeg kvartala ove godine u Hrvatskoj je ukupno isporučeno 39.368 osobnih računala, što u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje predstavlja porast od 5,1 posto.

Tri segmenta hrvatskog tržišta osobnih računala ponovo su zabilježila potpuno suprotne trendove, kažu u IDC-u. Tako su u usporedbi su istim prošlogodišnjim kvartalom isporuke desktop osobnih računala smanjene za 6,9 posto, dok je prodaja prijenosnih računala porasla za 3,8 posto, a broj prodanih x86 poslužitelja porastao je za čak 55,5 posto.

Najveći broj računala isporučila je tvrtka King Računala, a slijede Hewlett-Packard i HG Spot.

Istodobno je na domaćem tržištu pisača zabilježen pad u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna ove godine. Isporučeno je 33.304 pisača i u usporedbi s istim lanjskim tromjesečjem to je pad od 7,9 posto.

Tijekom prvih devet mjeseci 2004. isporučeno je 95.494 pisača, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja pad za 1,2 posto.

Rast je ostvaren jedino u segmentu laser pisača u boji, i to od čak 90,8 posto, dok su ostale tehnološke kategorije zabilježile pad. Stagnacija prodaje inkjet pisača uočena početkom godine nastavljena je i u trećem kvartalu s padom od 10,2 posto.

Istovremeno, isporuke crno-bijelih lasera smanjene su za 5,7 posto, dok je prodaja matričnih pisača pala za 9,7 posto.

Ljestvicu najuspješnijih isporučitelja pisača predvodio je HP, iza kojeg slijede Canon i Epson.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙