FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najvišim višemjesečnim razinama

LONDON, 29. studenog 2004. (Reuters) - Europski burzovni indeksidosegnuli su u ponedjeljak najviše razine u proteklih nekolikomjeseci, kako su se cijene barela nafte održale ispod 50 dolara, atečaj dolara stabilizirao prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 29. studenog 2004. (Reuters) - Europski burzovni indeksi dosegnuli su u ponedjeljak najviše razine u proteklih nekoliko mjeseci, kako su se cijene barela nafte održale ispod 50 dolara, a tečaj dolara stabilizirao prema najvažnijim svjetskim valutama.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao je 0,9 posto, na 4.782 boda. Frankfurtski DAX skočio je 1,4 posto, na 4.212 boda.

Nizak tečaj dolara prema najvažnijim svjetskim valutama dominirao je u poslovanju europskih tržišta dionica, pogotovo na frankfurtskom tržištu, čiji je službeni DAX indeks dosegnuo najvišu razinu od početka godine.

Tome su posebno pridonijele dionice bankarske grupacije HVB, koje su ojačale više od tri posto u očekivanju promjena u upravnom odboru, usmjerenih na oporavak u njemačkom bankarskom sektoru. Na britanskom tržištu uz bankarske, najviše se ulagalo u dionice naftnih i telekomunikacijskih kompanija.

Tečaj zelene valute, koji uvelike utječe na zaradu europskih izvoznika, iznad je rekordno niske razine prema euru koju je zabilježio prošloga tjedna, te se tako nešto oporavio nakon 10 tjedana uzastopnih gubitaka. Europske tehnološke kompanije, veliki prodavači na američkom tržištu, poput njemačkog SAP-a i švedskog Ericssona, stoga su bili među većim dobitnicima.

Tokijski Nikkei indeks danas je porastao 1,3 posto, na 10.977 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙