FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORBA: HELENI PULJIZ SE TREBA ISPRIČATI

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Oporbeni članovi saborskog Odboraza unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ocijenili su uponedjeljak da će zaključci Odbora o slučaju Puljiz "samo produbitiUstavnu krizu" između predsjednika Republike i Vlade, te najavili daće inicirati izmjene Zakona o sigurnosnim službama.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Oporbeni članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ocijenili su u ponedjeljak da će zaključci Odbora o slučaju Puljiz "samo produbiti Ustavnu krizu" između predsjednika Republike i Vlade, te najavili da će inicirati izmjene Zakona o sigurnosnim službama.

Četvorica oporbenjaka su suglasna kako je iz Izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost jasno da su POA-ini agenti počinili profesionalne propuste i od Vijeća traže da se ispriča novinarki Heleni Puljiz.

Odbor je na sjednici u ponedjeljak, većinom HDZ-ovih glasova, među ostalim, zaključio da djelatnici POA-e u slučaju novinarke Helene Puljiz nisu prekršili zakon, te da ne postoje zakonski razlozi za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, s čim se oporbenjaci ne slažu.

Međutim, zaključke Odbora i čitav slučaj, oporba ne tumači na isti način.

Šime Lučin (SDP), Srećko Ferenečak (HNS) i Damir Kajin (IDS), podržavaju zahtjev predsjednika Stjepana Mesića za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka. S druge strane Pero Kovačević (HSP) tvrdi da je podjela predsjednik Mesić - premijer Ivo Sanader prenesena u Sabor.

"HDZ se stavio na Sanaderovu, a oporba, s izuzetkom HSP-a, na Mesićevu stranu", kazao je Kovačević na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ocijenio je da zaključci Odbora neće riješiti ništa, te da će u javnosti ostati sumnja u nezakonitost postupanja POA-inih agenata. Predsjednika države i Vlade pozvao je da "prestanu s medijskim prepucavanjem, dok se ne sazna puna istina".

Kajin je izvijestio da se oporbenjaci, osim Kovačevića, slažu da se nakon predsjedničkih izbora "provede lustracija čitavoga obavještajnog sustava", te da članovi Odbora kao suodgovorni za loše stanje u sigurnosnim službama, kuvertiraju svoje ostavke.

Lučin je upozorio da Podbevšek, nakon Mesićeva potpisa za razrješenje, ima samo polovicu legitimiteta, te ocijenio da bi "Sabor morao tu stvar dovesti do kraja, kako ona ne bi postala praksa, što bi, ocijenio je, bilo pogubno za ljudska prava i demokraciju.

"Iz Izvješća je sto posto sigurno da su službe radile neprofesionalno, te kršile proceduru i propisanu metodologiju", ustvrdio je Ferenčak, ocjenjujući da bi sigurnosne službe morale raditi zapisnike obavjesnih razgovora.

Na pitanje hoće li pokrenuti zakonsku inicijativu kako bi se sigurnosne službe obvezalo da za sobom ostavljaju snimke ili zapisnike razgovora, četvorica oporbenjaka odogovorila su potvrdno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙