FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

okrugli stol o ljudskim pravima seksualnih manjina

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - U hrvatskom je zakonodavstvuučinjen pomak koji homoseksualnim osobama jamči određena prava, no toje daleko ispod razine u znatnom dijelu razvijenih zemalja, rečeno jena današnjem okruglom stolu o zaštiti ljudskih prava seksualnihmanjina.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - U hrvatskom je zakonodavstvu učinjen pomak koji homoseksualnim osobama jamči određena prava, no to je daleko ispod razine u znatnom dijelu razvijenih zemalja, rečeno je na današnjem okruglom stolu o zaštiti ljudskih prava seksualnih manjina.

Cilj okruglog stola u organizaciji udruga Iskorak i Kontra bio je potaknuti raspravu u društvu o najboljim zakonskim rješenjima za zaštitu ljudskih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transeksualnih osoba.

Gost okruglog stoga bio je Robert Wintermute, stručnjak za prava seksualnih manjina s londonskog Kraljevskog koledža, koji se bavi pitanjima antidiskriminacijskog zakonodavstva i pravnim aspektima istospolnog partnerstva, te je pred Europskim sudom za ljudska prava zastupao neke slučajeve žrtava seksualne diskriminacije.

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj zabrana homoseksualnosti ukinuta 1977. godine, znatno kasnije nego u brojnih razvijenim zemljama, dok je diskriminacija u području zapošljavanja zakonom zabranjena tek 2003. godine.

Kada su u pitanju ostala prava, poput prava homoseksualnih parova na usvajanje djece, davanje istih prava i obveza u zajednici kao i heteroseksualnim parovima, te prava na sklapanje civilnog braka, u Hrvatskoj su to još osjetljiva pitanja s kojima se društvo tek treba suočiti.

U tom smislu danas su najnaprednije zemlje Nizozemska, Španjolska i Kanada, kazao je Wintermute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙