FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINA: OPORBA NAMJERAVA POZVATI MEĐUNARODNE POSREDNIKE

KIJEV, 28. studenog 2004. (Hina/AFP) - Oporba će već u nedjeljunavečer pozvati međunarodne posrednike ukoliko pregovori s ukrajinskimvlastima o izlasku iz krize ne dovedu do rezultata, izjavio jeoporbeni zastupnik Roman Zvarič.
KIJEV, 28. studenog 2004. (Hina/AFP) - Oporba će već u nedjelju navečer pozvati međunarodne posrednike ukoliko pregovori s ukrajinskim vlastima o izlasku iz krize ne dovedu do rezultata, izjavio je oporbeni zastupnik Roman Zvarič.

"Dajemo im vremena do nedjelje u ponoć", upozorio je Zvarič, bliski suradnik oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka.

"Ne dobijemo li danas odgovor na naše zahtjeve proglasit ćemo prekid pregovora i zatražiti od međunarodnih posrednika da se ponovno upletu", dodao je pred okupljenim novinarima.

Na prvom susretu četvero izaslanika oporbe i četvero iz vlasti koji je održan u subotu, provladino izaslanstvo zatražilo je da "prosvjednici napuste Trg neovisnosti" u Kijevu, što su postavili kao glavni uvjet za nastavak pregovora, rekao je Zvarič. "Odgovorili smo da se o tom pitanju neće pregovarati", istaknuo je.

Naprotiv, pristaše oporbe tražili su "smjenu ili ostavku" premijera Viktora Janukoviča koji je nakon prijepornih izbora službeno proglašen ukrajinskim predsjednikom, kao i njegove vlade i mjesnih dužnosnika upletenih u izbornu prijevaru, rekao je Zvarič.

"Spremni smo pristati na održavanje novog drugog kruga izbora za dva do tri tjedna, uz uvjet da režim ne može rabiti poluge vlasti za ponovno krivotvorenje izbornih rezultata", istaknuo je.

Sudionici pregovora o izlasku iz ukrajinske političke krize, strani posrednici - poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i litavski Valdas Adamkus, predsjednik ruske Dume Boris Grizlov i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana - dogovorili su se u petak s dvojicom predsjedničkih kandidata da neće biti primjene sile i da će osnovati zajedničku radnu skupinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙