FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NICOLAS SARKOZY IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA UMP-A

LE BOURGET, 28. studenoga 2004. (Hina/AFP) - Francuski ministarfinanacija Nicolas Sarkozy izabran je za predsjednika vladajućegSaveza za nacionalni pokret (UMP) s 85,1 posto glasova članovastranke, prema službenim rezultatima koji su u nedjelju objavljeni nasaboru s UMP-a u Le Bourgetu, javlja AFP.
LE BOURGET, 28. studenoga 2004. (Hina/AFP) - Francuski ministar finanacija Nicolas Sarkozy izabran je za predsjednika vladajućeg Saveza za nacionalni pokret (UMP) s 85,1 posto glasova članova stranke, prema službenim rezultatima koji su u nedjelju objavljeni na saboru s UMP-a u Le Bourgetu, javlja AFP.

Drugih dvoje kandidata za predsjednika stranke, zastupnik iz Essonnea Nicolas Dupont-Aignan i zastupnica iz Yvelinesa Christine Boutin dobili su 9,10, odnosno 5,82 posto glasova, izjavio je Robert Pandraud, predsjednik Povjerenstva za nadzor izbora UMP-a.

Nicolas Sarkozy naslijedio je na dužnosti predsjednika stranke Alaina Juppea koji je 16. srpnja 2004. dao ostavku u očekivanju da se završi prizivni sudbeni postupak u predmetu fiktivnog zapošljavanja u pariškoj gradskoj upravi.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, osnivač UMP-a, još je ranije poručio Sarkozyju da neće moći istodobno obnašati dvije dužnosti pa će on već u ponedjeljak podnijeti ostavku na dužnost ministra financija.

Francuski političari analitičari smatraju da s današnjim danom počinje unutarstranačka predizborna utrka UMP-a za francuske predsjedničke izbore 2007. godine. Chirac, koji je dosad preko bliskog suradnika Juppea potpuno kontrolirao UMP, naime, još nije objavio hoće li se kandidrati za treći predsjednički mandat, na što po ustavu ima pravo. Sarkozy, trenutačno najpopularniji političar u Francuskoj, također se nije javno izjasnio po tom pitanju, ali je javna tajna da ima ambicije postati predsjednikom države.

Prije toga, njih obojicu čeka zajednička kampanja uvjeravanja javnosti da na referendumu prihvate europski ustav, a Sarkozyja k tome i naporan rad na stabilizaciji stranke, koja je teško poražena ove godine na lokalnim izborima i izborima za Europski parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙