FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šumarski institut slavi 30. obljetnicu

ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Šumarski institut proslavlja 30godina uspješnog rada u zaštiti, ekologiji, uzgajanju i uređivanjušuma, oplemenjivanju i šumskom sjemenarstvu, te lovstvu i rasadništvu.
ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Šumarski institut proslavlja 30 godina uspješnog rada u zaštiti, ekologiji, uzgajanju i uređivanju šuma, oplemenjivanju i šumskom sjemenarstvu, te lovstvu i rasadništvu.

Temeljni ciljevi istraživačkog rada Šumarskog instituta su očuvanje i zaštita šumskih ekosustava, njihove stabilnosti i proizvodnosti, biološke raznolikosti očuvanja genofonda te održavanje potrajnosti gospodarenja, ističe ravnatelj tog Instituta Miroslav Benko.

Djelatnosti Instituta obavlja se u šest odjela - za oplemeljivanje i šumsko sjemenarstvo, za ekologiju i uzgajanje šuma, zaštitu šuma i lovstvo, uređivanje šuma i šumarsku ekonomiku, rasadničku proizvodnju i zajedničke poslove.

Ciljevi i zadaće istraživanja dio su Nacionalnog programa znanstveno-istraživačkog rada Republike Hrvatske i Programa razvoja hrvatskog šumarstva koje je objedinjeno u jedno poduzeće - "Hrvatske šume" d.o.o.

U okviru svoje djelatnosti, Šumarski institut Jastrebarsko izdaje znanstveno-stručni časopis te knjige, izvješća, planove i programe.

Šumarski institut, Jastrebarsko već duže vrijeme surađuje s međunarodnim vladinim institucijama i nevladinim udrugama, poput FAO-a, Europskog šumarskog instituta (EFI) i Svjetske organizacije za istraživanja u šumarstvu (IUFRO).

Institut je smješten na dvije lokacije. Sjedište Instituta je u Jastrebarskom, sa 64 uposlenika, a drugi dio u Zagrebu s 13 uposlenika. Od uposlenih, njih 10 je doktora znanosti, 14 magistara, devet VSS te 43 tehničara i radnika.

Proslava 30. obljetnice Šumarskog instituta Jastrebarsko održat će se 2. prosinca u Zagrebu.

Šumarski institut, Jastrebarsko proizašao je prije 30 godina iz Instituta za šumarska i lovna istraživanja SR Hrvatske u Zagrebu, Jugoslavenskog instituta za četinjače u Jastrebarskom i Zavoda za kontrolu šumskog sjemena u Rijeci.

Uposlenici su referendumom 1974. donijeli odluku o spajanju u jedinstvenu znanstvenu ustanovu iz područja šumarstva pod imenom Šumarski institut, Jastrebarsko. Pod tim imenom Institut djeluje i danas.

Temeljem Zakona o znanstveno-istraživačkoj djelatnosti iz 1993., Šumarski institut, Jastrebarsko je javna ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙