FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPITNO ZDRAVLJE SLOVENSKIH ŠUMA

LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Slovenske šume nisu u najboljemzdravstvenom stanju, pokazali su prvi preliminarni rezultati studijekoju rade slovenski šumarski stručnjaci uz pomoć kolega izNizozemske. (Hina) xfl ymaš
LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Slovenske šume nisu u najboljem zdravstvenom stanju, pokazali su prvi preliminarni rezultati studije koju rade slovenski šumarski stručnjaci uz pomoć kolega iz Nizozemske.

Najviše zabrinjava stanje crnog bora i hrasta u Prekmurju na granici s Mađarskom. Osim toga kritično je ocijenjena i pojava odumiranja u slovenskom primorju i na Krasu što se povezuje s kiselim kišama, odnosno onečišćenim zrakom iz Padske doline u Italiji.

Monitoring 11 šumskih ekosustava u Sloveniji započeo je prije 2 godine i na njega će se utrošiti 800.000 eura, od čega je polovicu sredstava osigurala nizozemska vlada.

Stanje slovenskih šuma ugrožava i velika upotreba fosilnih goriva u industriji i kućanstvima, te uobičajeni šumski nametnici.

Cilj monitoringa i studije je ispitivanje utjecaja onečišćavanja na šumske ekosustave.

Nizozemska vlada posebno je zainteresirana za projekt jer u Nizozemskoj šume pokrivaju samo 8 posto površina, a u Sloveniji koja je jedna od najpošumljenijih država u Europi - 60 posto.

Ekološka zaštita prostora i mjere da se sačuva preostali šumski ekosustav u Nizozemskoj su međutim mnogo bolji nego u Sloveniji.

Riječ je o projektu posebnih studija prirodnog okoliša koji se u Europskoj uniji provodi još od 1994. godine.

Preliminarni rezultati studije koja će se nastaviti predstavljeni su ovih dana na međunarodnoj konferenciji koju je organizirao Šumarski institut Slovenije.

(Hina) xfl ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙