FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Uručene "Viteške povelje 13. rujna 1991."

KARLOVAC, 27. studenog 2004. (Hina) - "Viteške povelje 13. rujna 1991."Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata ratnimzapovjednicima i obiteljima poginulih pripadnika Narode zaštite tegradu Karlovcu uručili su danas u Karlovcu potpredsjednica VladeJadranka Kosor i predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora, brigadnigeneral Rudolf Mihael Brlečić.
KARLOVAC, 27. studenog 2004. (Hina) - "Viteške povelje 13. rujna 1991." Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata ratnim zapovjednicima i obiteljima poginulih pripadnika Narode zaštite te gradu Karlovcu uručili su danas u Karlovcu potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora, brigadni general Rudolf Mihael Brlečić.

Na svečanoj akademiji Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata 13 povelja za poginule pripadnike Narodne zaštite primile su njihove obitelji, 12 tadašnji ratni zapovjednici, a Vitešku povelju za Karlovac dogradonačelnik Martin Šimunić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je na svečanosti da o Karlovcu kao junačkom gradu govore povijesne činjenice, te da doprinos i žrtve hrvatskih branitelja neće biti zaboravljeni.

Među ostalim, rekla je da po novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, o kojem će se glasovati u utorak, definicija hrvatskog branitelja obuhvaća i pripadnike Narodne zaštite, te da je time prema njima ispravljena velika nepravda.

Dogradonačelnik Šimunić istaknuo je da su u Karlovcu, gradu s 34 vojarne JNA, građani organizirali obranu i slabo naoružani preuzeli prve vojarne, a tadašnji predsjednik Kriznog stožera Mijo Laić podsjetio je na osnutak prvih naoružanih skupina u sastavu Narodne zaštite.

Brigadni general Brlečić rekao je da je u Karlovcu već u prvoj fazi rata znatno moćniji neprijatelj i agresor, zahvaljujući specijalnim postrojbama MUP-a i pripadnicima Narodne zaštite, prisiljen na obranu. Dodao je kako bez tih prvih važnih pobjeda u gradovima ne bi bilo ni drugih pobjeda, zbog kojih je Hrvatska dobila potporu svjetske javnosti i međunarodno priznanje, te pobjedonosne vojno-redarstvene akcije.

Nakon svečane akademije Jadranka Kosor izjavila je za Hinu kako u utorak u Saboru na glasovanju o zakonu o hrvatskim braniteljima očekuje konsenzus jer taj zakon to zaslužuje.

"Očekujem konsenzus, iako je bilo disonantnih tonova, jednostavno zato jer je zakon dobar, a podržale su ga braniteljske i stradalničke udruge", rekla je među ostalim Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙