FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VRED: U 2005. niže tarife transporta plina

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Tarifa za transport plinaplinovodima iduće će godine biti niža za prosječno 13 posto, dok ćetarifa za transport nafte naftovodom ostati na ovogodišnjoj razini,izvijestio je predsjednik Vijeća za regulaciju energetskih djelatnostiMićo Klepo.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Tarifa za transport plina plinovodima iduće će godine biti niža za prosječno 13 posto, dok će tarifa za transport nafte naftovodom ostati na ovogodišnjoj razini, izvijestio je predsjednik Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti Mićo Klepo.

Prema odluci o iznosu tarife za transport plina u 2005., koju je Vijeće donijelo na jučerašnjoj sjednici, dobavljač plina i povlašteni kupci iduće će godine transport plina plaćati 3,610 kuna po prostornom metru po danu u mjesecima vršne potrošnje, odnosno veće potrošnje tijekom zimskih mjeseci (studeni, prosinac, siječanj, velječa), umjesto ovogodišnjih 4,163 kune.

U mjesecima srednjeg opterećenja (ožujak, travanj, svibanj, lipanj, rujan i listopad) tarifa se s ovogodišnjih 3,469 kuna snižava na 3,008 kuna, a u mjesece osnovnog opterećenja (srpanj i kolovoz) sa 2,082 kune na 1,805 kuna po prostornom metru po danu.

Snižavanje cijena transporta plina neće utjecati na poslovanje tvrtke Plinacro, čiji bi prihodi trebali ostati na razini ovogodišnjih, ističe direktor Sektora komercijalnih poslova Plinacro-a Josip Herak.

Troškovi transporta plina ovise, naime, o iznosu tarife i o maksimalno zahtjevanom dnevnom opterećenju.

U idućoj godini tarife će biti niže, ali su kupci, preko svoga dobavljača Ine, prijavili nešto viša maksimalna dnevna opterećenja nego ove godine, pa će rezultat biti isti kao i ove godine, objašnjava Herak.

Ističe da će stoga i ukupni troškovi transporta za lokalne distributere i velike potrošače biti otprilike na istoj razini, pa u Plinacro-u procjenjuju da to u konačnici ne bi trebala utjecati na cijenu za krajnje potrošače.

Vijeće je jučer donijelo i odluku o tarifi za transport nafte naftovodom u 2005., prema kojoj će gornja granica tarifa koju JANAF može ugovoriti s pravnom, odnosno fizičkom osobom izraženo u dolarima ne bi mijenjala.

Tako bi i iduće godine gornja granica za korisnike koji koriste luku i terminal Omišalj te podmorski naftovod Omišalj-Urinj ostala 3,17 dolara po toni, a preračunato u kune 18,23 kune (s obzirom na pad tečaja dolara u protekom razdoblju, u kunama je to oko 6,5 posto manje od ovogodišnjih 19,50 kuna).

Korisnici ukupne trase JANAF-a od Omišlja do rafinerija, od Virja do rafinerija, te luku i terminal Omišalj i iduće bi godine plaćali 3,41 dolar po toni na sto kilometara, a preračunato u kune 19,61 kunu (do sada 20,97 kuna).

Iz JANAF-a ističu da je Vijeće prihvatilo i potvrdilo njihov prijedlog da tarife ostanu nepromijenjene. Ta odluka VRED-a omogućava JANAF-u da u konkretnim pregovorima s korisnicima svog sustava, ugovori komercijalnu tarifu koja će osigurati pokriće ukupnih troškova poslovanja te omogućiti JANAF-u neophodna ulaganja u održavanje i modernizaciju sustava, a sve u cilju osiguranja sigurnog transporta, ističu iz JANAF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙