FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi predsjednik čileanske BK hrvatskog podrijetla

ZAGREB/SANTIAGO,26. studenog 2004. (Hina/IKA)- Biskup RancagueAlejandro Goić Karmelić, inače hrvatskog podrijetla, novi jepredsjednik Čileanske biskupske konferencije i na tom je mjestuzamijenio, kardinala Francisca Javiera Errazuriza Ossa, koji je tuslužbu obnašao od 1998., objavila je danas Informativna katoličkaagencija (IKA).
ZAGREB/SANTIAGO,26. studenog 2004. (Hina/IKA)- Biskup Rancague Alejandro Goić Karmelić, inače hrvatskog podrijetla, novi je predsjednik Čileanske biskupske konferencije i na tom je mjestu zamijenio, kardinala Francisca Javiera Errazuriza Ossa, koji je tu službu obnašao od 1998., objavila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Na plenarnom zasjedanju čileanskih biskupa 25. studenoga u Punta de Tralca, Goić Karmelić izabran je za nasljednika kardinala Errazuriza Ossa koji se nije kandidirao za novi mandat zbog obveza koje ima kao predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa (CELAM) i kao nadbiskup Santiaga.

Alejandro Goić Karmelić rođen je 7. ožujka 1940. u Punta Arenasu, a roditelji Petar (Pedro) i Margarita imali su još troje starije djece. Ta hrvatska obitelj podrijetlom je iz Selca na otoku Braču, odakle je poteklo pet biskupa - Slobodan i Andro Štambuk, Bezmalinović i Koljatić Maroević. U Čileu ima više od 100.000 Hrvata, koji većinom potječu iz hrvatskog primorja, osobito s otoka.

Filozofiju je mons. Goić Karmelić studirao u Nadbiskupijskoj bogosloviji u Concepcionu, a teologiju na Papinskome katoličkom sveučilištu Čilea u Santiagu. Magisterij iz katehetike stekao je u Leuvenu u Belgiji, za svećenika je zaređen 12. ožujka 1966. Biskup reditelj bio je tadašnji biskup Punta Arenasa, podrijetlom također Hrvat, mons. Vladimir Borić.

Naslovnim biskupom Afrike i pomoćnim biskupom Concepciona imenovan je 23. travnja 1979., a za biskupa je zaređen u Rimu 27. svibnja te godine. Biskup ordinarij postaje 23. travnja ove godine, prenosi IKA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙