FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: o HNS-ovoj inicijativi za istražno povjerenstva mora se očitovati vodstvo SDP-a

ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račanizjavio je danas da za sada ne može reći hoće li se SDP pridružitiinicijativi i podržati prijedlog HNS-a o osnivanju istražnogpovjerenstva koje bi trebalo ispitati poslove premijera Ive Sanadera iministra vanjskih poslova Miomira Žužula od 1992. do danas.
ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da za sada ne može reći hoće li se SDP pridružiti inicijativi i podržati prijedlog HNS-a o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati poslove premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula od 1992. do danas.

Račan je saborskim izvjestiteljima potvrdio da je danas razgovarao s čelnicima HSS-a i HNS-a o tom prijedlogu kojega je inicirao HNS, ali je izjavio da još uvijek ne može reći hoće li se i SDP pridružiti toj inicijativi jer se o tome mora očitovati stranačko vodstvo.

Najavio je da bi se to moglo dogoditi u nekoliko idućih dana.

Na današnjem sastanku s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić inicijativi te stranke priključili su se predsjednici HSS-a i SDP-a Zlatko Tomčič i Ivica Račan, a iz HNS je najavljeno da su se stranački predsjednici dogovorili da će svoj prijedlog u saborsku proceduru uputiti u ponedjeljak.

Hrvatski sabor jučer je u dnevni red 11. sjednice uvrstio HDZ-ov prijedlog o osnivanju povjerenstva koje bi istražilo ugovore koje je država sklapala s tvrtkama koje su se povezivale s djelomičnim ili potpunim vlasništvom Čačića i Tomčića.

Iz dokumentacije (bivšeg) Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo na čijem je čelu bio Radimir Čačić proizlazi da je u razdoblju od 2000. do 2003. to Ministarstvo temeljem POS programa zaključilo ugovore vrijedne 181 milijuna kuna s tri tvrtke uz koje se u javnosti vezivalo eventualno Čačićevo vlasništvo, dok je u istom razdoblju s tvrtkom "Capital-ing" d.o.o. za projektiranje i nadzor čije, se vlasništvo pak vezivalo za bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčiča, sklopilo ugovore od 3,5 milijuna kuna, navodi se u Prijedlogu odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koji su predložili zastupnici HDZ-a.

"Ovaj rat istražnim povjerenstvima je besmislen i kompromitira demokratsku Hrvatsku i sam institut istražnog povjerenstva," ocijenio je Račan zalažući se za što skorije imenovanje novog sastava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Zadnji je tren da to povjerenstvo počne raditi i da preuzme sve sporne slučajeve uključujući i one za koje se predlaže osnivanje istražnog povjerenstva", smatra Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙