FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan i Tomčić: izvješće del Ponte neće biti u potpunosti pozitivno

ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Čelnici SDP-a i HSS-a Ivica Račan i ZlatkoTomčić očekuju da će u današnjem izvješću glavne haške tužiteljiceCarle del Ponte pred UN-om o suradnji Hrvatske s Haagom ponovno bitinaglašeno pitanje generala Ante Gotovine, te da, u tom smislu, nećebiti "u potpunosti pozitivno" za Hrvatsku.
ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Čelnici SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić očekuju da će u današnjem izvješću glavne haške tužiteljice Carle del Ponte pred UN-om o suradnji Hrvatske s Haagom ponovno biti naglašeno pitanje generala Ante Gotovine, te da, u tom smislu, neće biti "u potpunosti pozitivno" za Hrvatsku.

"Kao i mnogi trezveni ljudi u Hrvatskoj, očekujem da će zbog otvorenog problema s Gotovinom izvješće biti oštro", rekao je Račan, a otvorene haške kritike prema Hrvatskoj zbog 'slučaja Gotovina' očekuje i Tomčić.

"Izvješće ne može biti u potpunosti pozitivno za Hrvatsku", kazao je Tomčić nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma o zajedničkom nastupu SDP-a i HSS-a na lokalnim izborima.

Dok Račan izražava nadu da će, unatoč prozivanju Hrvatske zbog Gotovine, EU odrediti datum početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU, Tomčić smatra da ne treba biti iznenađen ako se datum početka pregovora odgodi.

No, obojica su suglasni da se, ako pregovori i počnu u ožujku ili travnju iduće godine, HDZ-ova Vlada za njih nije pripremila.

Vladu i premijera Ivu Sanadera prozivaju da kasni s usklađivanjem hrvatskog sa zakonodavstvom EU, da još nije ustrojila pregovarački tim, te da je šef diplomacije, koji bi trebao predvoditi pregovore, opterećen aferama. "Početak pregovora bit će neuspješan ako se to ubrzo ne ispravi", upozorio je Tomčić.

Nezadovoljni Vladinim angažmanom, SDP i HSS najavljuju da će krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog rezolucije o načelima pregovaranja Hrvatske s EU.

Račan i Tomčić drže da HDZ, ustrajavanjem u obrani ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, radi na svoju štetu, a nisu, kažu, razgovarali sa zastupnicima HSU-a, čiji bi glasovi, nagađa se, mogli biti presudni da bi Sabor Žužulu izglasao nepovjerenje.

Račan smatra da HSU politički trguje s Vladom, odnosno da svoju potporu Žužulu uvjetuje milijardom kuna više za mirovine u 2005.

Zamoljeni za komentar prve godine HDZ-ove vlasti, obojica su Vladu prozvali da postupa neambiciozno, neodlučno i bezidejno, da ništa ne čini na gospodarskom i demokratskom razvoju Hrvatske.

Obojica podržavaju postupanje hrvatskog pravosuđa prema srpskim studentima koji su prije nekoliko dana na središnjem zagrebačkom trgu izvjesili slike četničkog zločinca Draže Mihajlovića, a zabrinjavajućima su ocijenili tvrdnje predsjednika Srbije Borisa Tadića da, za njega, Mihajlović nije ratni zločinac.

"Ako netko u Europi živi u uvjerenju da Draža Mihajlović nije bio na strani fašističkog totalitarizma, onda je to zabrinjavajuće, ne za Hrvatsku, već za državu iz koje dolaze takve tvrdnje", kazao je Tomčić.

Komentirajući nesuglasice između predsjednika Stjepana Mesića i ministra obrane Berislava Rončevića, Račan drži kako ni jedna država ne može dozvoliti da odnos između predsjednika i ministra uđe u krizu. "To bi značilo krizu koja sigurno ne bi završila novim izborom predsjednika države", ocijenio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙