FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske trošarine niže nego u EU

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska ima niže trošarina nanaftne derivate, alkoholne i duhanske proizvode od minimalnog iznosatrošarina za te proizvode koje je propisala EU, pa bi nakon ulaska utu asocijaciju Hrvatsku moglo zahvatiti veliko poskupljenje, kazalaje danas stručna suradnica Instituta za javne financije DanijelaKuliš.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska ima niže trošarina na naftne derivate, alkoholne i duhanske proizvode od minimalnog iznosa trošarina za te proizvode koje je propisala EU, pa bi nakon ulaska u tu asocijaciju Hrvatsku moglo zahvatiti veliko poskupljenje, kazala je danas stručna suradnica Instituta za javne financije Danijela Kuliš.

Kuliš je to iznijela na predstavljanju Prvog foruma "Poduzetnici, računovođe, poreznici: Kako se pripremiti za ulazak u EU?" koji će se održati 2. prosinca u Samoboru. Forum organizira Udruga računovodstvenih ureda Grada Zagreb i Zagrebačke županije.

Prema njenim riječima porezni sustav Hrvatske koncepcijski bitno ne odstupa od poreznih propisa EU, ali će morati biti prilagodbi kod trošarina kojima se u EU posvećuje velika pažnja.

Tako su primjerice hrvatske trošarine na naftne derivate, duhanske i alkoholne proizvode, na koje je EU najosjetljivija jer se od njih ubiru najizdašniji prihodi, niže od minimalnog iznosa trošarina koje je uvela EU, napomenula je Kuliš. Dodala je da će Hrvatska kad uđe u EU morati povećati trošarine na te proizvode, što će automatski dovesti do poskupljenja niza drugih proizvoda. Primjerice minimalni iznos trošarina na cigarete u EU je 57 posto od maloprodajne cijene.

Predsjednik udruge Željko Uremović kazao je da je cilj foruma da postane tradicionalni oblik suradnje s domaćim i inozemnim vodećim poslovno-financijskim institucijama. Pojasnio je da je svrha Prvog foruma na praktičan način, prije svega malim i srednjim poduzetnicima predstaviti pitanja vezana uz pripreme za ulazak u EU na području dohodka, dobiti, poreza i računovodstvene politike.

Naime, postavlja se pitanje da li se ulaskom u EU domaćim poduzetnicima otvara veliko tržište ili oni mogu postati laki plijen europskim poduzetnicima s višestoljetnim iskustvom tržišnog poslovanja, napomenuo je.

Računovođe su najspremniji za EU, jer već rade po međunarodnim računovodstvenim pravilima, smatra Uremović.

Jedna od tema bit će i mogućnosti u uvjeti korištenja sredstava predpristupnih fondova, jer se dosad pokazalo da i ona sredstva koja su dodijeljena Hrvatskoj ranije nisu iskorištena zbog nedostatka projekata, kazao je Uremović.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙