FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: procedura do Memoranduma nije u skladu s dobrim običajima

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je danas da će s premijerom Ivom Sanaderom razgovarati oMemorandumu o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske, jer nijeslužbeno bio upoznat s hrvatskim pozicijama kod pregovaranja o tomdokumentu.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da će s premijerom Ivom Sanaderom razgovarati o Memorandumu o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske, jer nije službeno bio upoznat s hrvatskim pozicijama kod pregovaranja o tom dokumentu.

"Nisam dobio taj dio informacije, koji su stavovi Hrvatske, što se ustvari dogovara s Amerikancima", izjavio je Mesić novinarima tijekom posjeta tvrtki Ingra.

Mesić naglašava je da nije dovoljno reći da ga je mogao upoznati savjetnik ako je nešto znao, načelnik Glavnog stožera koji je nešto znao. "U vojsci nema toga što je tko mogao, nego što je netko morao učiniti", rekao je Mesić, ističući da je, ako je u zapovjednoj vertikali iza vrhovnog zapovjednika ministar obrane, ministar obrane morao upoznati predsjednika Republike o čemu se pregovara.

"Ako će u Hrvatskoj biti vježbe strane vojske s obogaćenim uranom, mi to moramo znati, hrvatska javnost to mora znati. Ako će biti izuzeti svi vojnici koji bi eventualno činili bilo koju nedozvoljenu radnju, ili uzrokuju na cesti prometnu nesreću u kojoj bi mogli stradati ljudi, ako oni ne potpadaju pod našu jurisdikciju mi to moramo znati, moramo znati zašto to prihvaćamo", kazao je Mesić.

Naglašava i da se mora znati ako će naše ceste biti opterećene, a za korištenje cesta se neće plaćati ništa.

"Mi to moramo znati, kao što smo znali kada smo dogovarali prije odnose u tome smislu jer smo htjeli da rat u BiH završi što prije", rekao je Mesić, dodajući da smo tada bili u drugoj poziciji, da nas je rat u BiH žestoko opterećivao, te da su jedne pozicije bile tada, a druge su kondicije danas.

Predsjednik države kaže kao ne tvrdi da je Memorandum potpisan sa SAD-om loš, ali da tvrdi da cijela ta procedura do njegovog potpisivanja, ako ništa drugo, nije bila u skladu s dobrim običajima. "Nije dobar običaj da Predsjednik Republike o pregovorima o korištenju vojnih kapaciteta ne zna ništa", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙