FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u posjetu INGRI povodom 50-te obljetnice rada

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Tvrtka Ingra u 50 je godina svogadjelovanja sudjelovala u realizaciji više od 700 investicijskihprojekata u više od 30 zemalja svijeta, a vrijednost tih projekataveća je od 10 milijardi američkih dolara, istaknuli su čelnici tetvrtke koje je u povodu 50-te obljetnice rada danas posjetiopredsjednik Republike Stjepan Mesić.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Tvrtka Ingra u 50 je godina svoga djelovanja sudjelovala u realizaciji više od 700 investicijskih projekata u više od 30 zemalja svijeta, a vrijednost tih projekata veća je od 10 milijardi američkih dolara, istaknuli su čelnici te tvrtke koje je u povodu 50-te obljetnice rada danas posjetio predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Djelatnosti Ingre vezane su ponajprije uz investicijsku izgradnju, posebice građevinske radove, energetiku, industriju, montažu, brodogradnju, turizam i trgovinu, a velik dio poslova odnosi se na inozemstvo, primjerice Alžir, Libiju, Irak i dr.

Trenutno su u realizaciji poslovi u vrijednosti većoj od sto milijuna eura, a i iduće se godine planira ugovaranje poslova za novih sto milijuna eura, od čega najveći dio na inozemnom tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave Igor Oppenheim.

Među važnijim projektima u Ingri ističu projekte u Alžiru o isporuci elektro i hidromehaničke opreme na brani Koudiat Rosfa, isporuku i montažu opreme za silose, a u tijeku je i ugovor o izgradnji objekata za zaštitu ribarske luke Marsa Ben M Hidi. U Iraku se pak, unatoč teškim okolnostima, nastavljaju isporuke opreme za sustav rashladnih voda na termoelektrani Al Shemal, u Libiji se radi na gradnji plutajućeg doka, a Ingra na njemačkom tržištu radi poslove vezane za detašmane hrvatskih radnika.

O tim poslovima, kao i mogućnostima dobivanja novih poslova u tim, ali i u drugim zemljama, kao npr. Sudanu, Nigeru, razgovarali su članovi Uprave, Nadzornog odbora i predsjednik Skupštine Ingre, predsjednik HGK Nadan Vidošević s predsjednikom države i njegovim suradnicima.

Predsjednik Mesić ističe kako je na njemu da svojim posjetima drugim državama uspostavlja dobre odnose i otvara vrata i stvara prostor za djelovanje hrvatskom gospodarstvu. U tom smislu sam otvorio mnoga vrata, jedna od tvrtki koja je to iskoristila je Ingra, i neke druge grupacije, kazao je Mesić.

U razgovoru je posebno istaknuto da treba povezivati hrvatsku diplomaciju, gospodarsku diplomaciju s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, s konkretnim tvrtkama. To je jedini način da Hrvatska promjeni smjer od izrazito uvoznog ka izrazito izvoznom gospodarstvu, istaknuo je predsjednik.

Čelnici Ingre upozorili su također i na potrebu uspostave diplomatsko-konzularnih predstavništava u zemljama u kojima Ingra i druge tvrtke već rade ili bi mogle raditi, kao npr. u Alžiru.

Predsjedniku Mesiću i suradnicima predstavljeni su i Ingrini projekti u Hrvatskoj. Ingra tako radi na projektima vezanim uz cestogradnju (npr. sudjelovanje u izgradnji nekoliko dionica na autocesti Goričan-Zagreb-Split), telekomunikacija (do sada je Ingra izgradila više od 800 stanica za VIPnet). Ingra je, sa talijanskim partnerom, i jedan od vlasnika tvornice stakla u Lipiku - Lipik Glas, koja više od 70 posto svoje proizvodnje izvozi.

Oppenheim ističe i projekt izgradnje marina, koji Ingra provodi u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i lokalnim jedinicama. U okviru tog projekta se planira izgradnja pet marina i 10 privezišta u roku od pet godina na području Dubrovačko-neretvanske županije, a dvije su marine već u fazi projektiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙