FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR potpisao sporazum s Državnom geodetskom upravom

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici HCR-a i Državnegeodetske uprave (DGU) potpisali su danas Sporazum o provedbi Programai Nacionalnog programa topološke obradbe prostornih podataka zatopografsku bazu DGU-a i potrebe HCR-a.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici HCR-a i Državne geodetske uprave (DGU) potpisali su danas Sporazum o provedbi Programa i Nacionalnog programa topološke obradbe prostornih podataka za topografsku bazu DGU-a i potrebe HCR-a.

Tako će izradba službenih prostornih podloga bitno unaprijediti Minsko-informacijski sustav HCR-a, kaže se u današnjem priopćenju HCR-a i dodaje kako na osnovi toga sporazuma HCR dobiva prijeko potrebne prostorne podloge za minski sumnjiv prostor s moguće zaostalim minama iz Domovinskog rata (MSP), odnosno digitalne podatke za koje je odgovoran DGU.

To se odnosi na podatke topografske baze, registra prostornih jedinica, digitalne ortofoto karte (DOF), Hrvatske osnovne karte (HOK), Topografske karte u mjerilu 1:25 000 (TK25) i katastarske planove.

U sadašnjoj bazi HCR-a nalazi se arhiv kartografskih prikaza i skica o postavljenim minsko-eksplozivnim sredstvima (MES) koji nisu u digitalnu obliku uključeni u MIS HCR-a. Opsežne kartografske podloge sadrže i grafičke prikaze položaja postavljenih mina i zaraćenih strana, navodi se u priopćenju. Da bi se ti podatci mogli rabiti u MIS-u, treba ih digitalizirati i atribuirati, za što je potrebna oprema i dobro izobraženi stručnjaci.

Stvaranje cjelovita MIS-a podupire norveška vlada preko CROMAC-GIP Sken-centra HCR-a (sustav za dobivanje i preobliku arhivskih podataka u HCR-u), a potpisivanje ugovora o darovnici očekuje se do kraja ove godine, pri čemu će DGU dati stručnu pomoć, stoji u priopćenju HCR-a.

Provedbom tog projekta HCR postaje važnim regionalnim središtem za usluge skeniranja članicama SEEMAC-a (Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u jugoistočnoj Europi) i uvođenja programskih paketa za ostale protuminske centre u regiji, priopćeno je iz HCR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙