FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U UKRAJINI NASTAVLJENI PROSVJEDI

KIJEV, 24. studenog 2004. (Hina) - Ukrajinska oporba u srijedu trećidan zaredom predvodi masovne prosvjede optužujući vlasti za izbornuprijevaru na nedjeljnim predsjedničkim izborima, koju su uočile ivodeće međunarodne organizacije i političari.
KIJEV, 24. studenog 2004. (Hina) - Ukrajinska oporba u srijedu treći dan zaredom predvodi masovne prosvjede optužujući vlasti za izbornu prijevaru na nedjeljnim predsjedničkim izborima, koju su uočile i vodeće međunarodne organizacije i političari.

Glasnogovornica središnjeg izbornog povjerenstva najavila je da će službene rezultate objaviti u 16 sati po mjesnom (15 sati po srednjoeuropskom vremenu), a prema dosadašnjih prebrojanih 99,48 posto glasova proruski premijer Viktor Janukovič dobio je gotovo tri posto više od oporbenog Viktora Juščenka.

Oporba, međutim, optužuje za izbornu prijevaru zbog mnogobrojnih nepravilnosti a u tome je podupiru stotine tisuća ljudi koji su treću noć dočekali na otvorenome i prosvjeduju diljem zemlje.

No od srijede su se u prosvjednu bitku uključile pristaše provladina kandidata Janukoviča koji su odlučili također podići šatorsko naselje i to blizu igrališta kijevskog Dinama, samo kilometar od oporbenog šatorskog tabora na Trgu neovisnosti.

Slogani provladinih pristaša su "Juščenko je bolestan. Ne prodajte Ukrajinu Americi".

U strahu da manifestacije ne prerastu u nasilje, ukrajinski ministar obrane pozvao je u srijedu oružane snage da ostanu mirne.

"Unatoč svih glasinama i provokativnim izjavama, neće biti planiranih kretanja vojnika ili vojne opreme", rekao je ministar Oleksander Kuzmuk i dodao da su izbori u nedjelju "održani u skladu sa zakonom".

Između prosvjednika koji su treću noć dočekali na otvorenome i zgrade predsjedništva nalazi se 500 pripadnika specijalne policije. Mediji javljaju kako se cvijećem i razgovorima vodi psihološka bitka za pridobivanje policije na stranu prosvjednika.

Ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma pozvao je na hitne razgovore u srijedu kako bi se končala politička kriza. Kučma je kritizirao potez oporbenog kandidata koji je u utorak u parlamentu sebe proglasio pobjednikom nazvavši to "političkom farsom". Oporba je najavila da će sudjelovati u razgovorima, no neki to isključuju kao čelnik Mikola Tomenko koji je prosvjednicima doviknuo da oporba neće pregovarati s proruskim premijerom i ljudima koji ga okružuju.

Mediji u srijedu javljaju kako Juščenkovi kritičari upozoravaju da bi on mogao pokušati izvršiti prevrat i preuzeti vlast.

U rusofonome gradu na istoku Ukrajine, Donjecku, gdje je u prošlosti proruski kandidat Janukovič bio guverener, vijećnici gradske skupštine poduprli su Janukoviča i pozvali vladu neka se ne da zatrašiti prosvjednim provokacijama.

A iz diplomacije, prema neimenovanom izvoru u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, više od 150 diplomata svrstalo se otvoreno na stranu oporbe.

U srijedu europski političari i poznate ličnosti nastavljaju bodriti ukrajinski narod pozivajući ga na razum, na ustrajnost i istragu o nepravilnostima.

Iz Vatikana stiže vijest da papa Ivan Pavao II. moli za Ukrajinu, a iz Bruxellesa poziv Kijevu da izborne rezultate objavi tek nakon revizije. Novi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je na suzdržanost i kazao da će biti posljedica u odnosima EU i Kijeva "ako ta zemlja ne obavi ozbiljnu, objektivnu reviziju izbornih rezultata".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana kazao je pak u srijedu da će "način na koji će Ukrajina voditi postizborni proces biti ključni test za naše odnose".

Bivši češki predsjednik Vaclav Havel, vođa "baršunaste revolucije" 1989., kojom je srušen komunistički režim u zemlji, poručio je u srijedu Ukrajincima da nastave prosvjedovati poželjevši im snagu, izdržljivost i hrabrost jer o tome "ovise godine, možda i desetljeća njihove budućnosti".

Poljski tisak gotovo jednoglasno piše o ukrajinskoj "revoluciji" nad kojom, prema nekim listovima, visi "sjena građanskoga rata".

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je na "mirno" rješenje krize ali je pritom osudio "masovne prevare" temeljem ocjene OESS-a, koji je promatrao izbore. Dan ranije to je učinio i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙