FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJANSKI MEDIJI O SLUČAJU TROJE STUDENATA

BEOGRAD,23. studenoga(Hina) - Beogradski tisak i elektronski mediji uutorak nastavljaju pisati o incidentu i osudi troje beogradskihstudenta koji su se na središnjem zagrebačkom trgu fotografirali saslikom četničkog vođe Draže Mihailovića, naglašavajući da supremijeri Hrvatske Ivo Sanader i Srbije Vojislav Koštunica više putatelefonom kontaktirali u povodu slučaja i ponovili opredjeljenje zaunapređivanje suradnje dviju država.
BEOGRAD,23. studenoga(Hina) - Beogradski tisak i elektronski mediji u utorak nastavljaju pisati o incidentu i osudi troje beogradskih studenta koji su se na središnjem zagrebačkom trgu fotografirali sa slikom četničkog vođe Draže Mihailovića, naglašavajući da su premijeri Hrvatske Ivo Sanader i Srbije Vojislav Koštunica više puta telefonom kontaktirali u povodu slučaja i ponovili opredjeljenje za unapređivanje suradnje dviju država.

Beogradski "Danas" u tekstu pod naslovom "Što će četnici i ustaše u 21. stoljeću" objavljuje sve reakcije na taj incident, konstatirajući da su "reakcije oprečne" te ističući da su "Koštunica i Sanader opredijeljeni za nastavak suradnje".

"Možda su neki mladi ljudi zaista mislili da je štos slikati se s Dražom usred Zagreba, ali se onda mora računati s time da 'duhovitost' te vrste nosi i određene rizike, kao što je bliski kontakt s isprovociranim domaćinima i posjet prekršajnom sucu. Što se, pak, ozbiljne javnosti i dužnosnika iz SCG tiče, njihova solidarnost sa "žrtvama" hrvatske antičetničke represije nije prihvatljiva. Na mikro razini ovdje se ponavlja sindrom "ničim izazvanih sankcija". Neće biti da u paradiranju s četničkim simbolima po Zagrebu nema baš ničega. Tvrdoglava uvjerenost da smo mi u pravu i da nam to pravo drugi moraju priznati, koštala je ovu zemlju teških sankcija od kojih se do danas nije oporavila", ističe se u redakcijskom komentaru lista "Danas".

"Dokazivati srpstvo, pa još četničke provencijencije, na proputovanju kroz Zagreb je glupost s kojom se nema šta solidarizirati. Kazna zagrebačkog suca za prekršaje, za koju mnogi misle da je prestroga, ne potire taj utisak", zaključuje se u redakcijskom komentaru "Danasa".

"Večernje novosti", u tekstu pod naslovom "Hrvati puštaju studente?", naglašavaju da je "srpski premijer Koštunica, u više navrata razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanederom i dobio "pozitivne signale".

Po pisanju beogradskog "Blica", u tijeku je "akcija oslobađanja studenata uhićenih u Zagrebu". Taj list, među ostalim, prenosi i pisanje zagrebačkog tiska o slučaju, naglašavajući burnu reakciju hrvatske javnosti. List ističe i da je "veleposlanstvo SCG u Hrvatskoj podnijelo Vrhovnom prekršajnom sudu žalbu s molbom za poništavanje presude".

"Glas javnosti", pod naslovom "Prosvjed kao podrška uhićenim kolegama", piše da su "studenti Arhitektonskog fakulteta podržali dvoje zatvorenih kolega u Zagrebu, ali i izrazili nezadovoljstvo fotografijama Draže Mihailovića kojima je bio oblijepljen fakultet uoči njihova prosvjednog skupa", koji naposlijetku nije ni održan.

"Blic", "Politika" i "Večernje novosti" prenose i izjave jedne od privedenih studentica Danje Božanić, koja je nakon dolaska u Beograd, "izrazila žaljenje zbog svega što se dogodilo" te, kako prenose ti mediji, rekla i da je "Vraneševića jedan mladić udario".

Beogradska "Politika", među ostalim, objavljuje i izjavu dekana Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, prof. Mihaila Timotijevića, koji kaže: "To što se desilo u Zagrebu je nepromišljeni čin Stevana Vraneševića, našeg studenta koji nije bio svjestan kakve posljedice može izazvati". Po pisanju lista, studenti tog fakulteta nisu znali tko je u ponedeljak, uoči najavljenog mirnog prosvjeda, oblijepio po zgradi slike Draže Mihailovića zbog čega su studenti odbili održati skup. Elektonski su mediji, međutim, objavili da je Dražine slike stavio netko potpisan sa "studenska desnica".

Beogradski elektronski mediji također se bave incidentom u Zagrebu, a to je bilo i nezaobilazno pitanje u nekoliko kontakt emisija beogradskih tv postaja. Komentari sudionika tih emisija su bili najčešće oprečni, ovisno od stranačke opredjeljenosti, što ovdašnji analitičari tumače mogućim skorim izvanrednim izborima u Srbiji. Najžešći u osudi hrvatskih vlasti su Šešeljevi radikali, a u emisiji "Zamka" beogradske televizije "Pink" jedan od čelnika te stranke, Aleksandar Vučić vrijeđao je i hrvatsku himnu i zastavu, te kritizirao pomirljiva stajališta vlasti u Srbiji.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙