FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: BUDUĆNOST HRVATSKE I SCG U EUROPI - DUŽA VERZIJA

BEOGRAD, 15. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ipredsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marovićistaknuli su u ponedjeljak u Beogradu kako je budućnost Hrvatske iSrbije i Crne Gore u Europi koja se ujedinjuje te da normalizacijaodnosa između dviju država nema alternative.
BEOGRAD, 15. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović istaknuli su u ponedjeljak u Beogradu kako je budućnost Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Europi koja se ujedinjuje te da normalizacija odnosa između dviju država nema alternative.

"Normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore nema alternativu", izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom prvog službenog posjeta Beogradu, gdje se prvo sastao s predsjednikom državne zajednice SCG, koji je ujedno i predsjednik Savjeta ministara SCG, Svetozarom Marovićem.

Hrvatski premijer i predsjednik Srbije i Crne Gore ocijenili su da su odnosi dviju država sve bolji i da obje zemlje teže europskim vrijednostima, poštivanju europskih standarda, demokracije, vladavini prava i poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

Marović je u izjavi novinarima ocijenio važnim prvi posjet hrvatskog premijera Beogradu, a razgovore kao konstruktivne i uspješne.

Uz teme o daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa, u središtu razgovora dvaju izaslanstava bile su euroatlanske integracije.

"Što prije Hrvatska počne s euroatlanskim integracijama, bit će bolje i ostalim zemljama regije, to će ubrzati europski put i Srbiji i Crnoj Gori", kazao je premijer Sanader.

Predsjednik Marović je rekao da je u razgovoru potvrđen zajednički politički cilj, ulazak u Europsku uniju i atlanske integracije. "Hrvatski primjer približavanja Europi je za nas vrlo instruktivan i dragocjeno iskustvo", kazao je Marović i dodao da u odnosima s Haškim sudom SCG mora učiniti neke bolne korake, kao što je to učinila i Hrvatska.

Marović je istaknuo važnost sporazuma o zaštiti manjina, koji su potpisali hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.

Također je izvijestio da je donesena odluka o demilitarizaciji granice, što će kao i određivanje spornog dijela granice, pridonijeti normalnom životu građana s obje strane granice, koje će "postojati samo u katastarskim knjigama".

Predsjednik SCG je posebno važnom ocijenio izjavu premijera Sanadera da će vizni režim ostati liberaliziran, unatoč obvezama koje će Hrvatska imati s približavanjem Europskoj uniji. Istaknuo je također sjajne perspektive u razvoju gospodarskih odnosa.

"Radujem se zajednički europskim ciljevima i suradnji Hrvatske i SCG", zaključio je Marović.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je novinarima da je budućnost Hrvatske i SCG u Europi koja se ujedinjuje. Podsjetio je na tešku povijest europskih naroda istaknuvši da je bit europskog ujedinjenja u prevladavanju takve prošlosti.

Projekt ujedinjenja Europe ne može biti potpun sve dok u EU ne uđu sve zemlje regije, kazao je Sanader i dodao da će brzina reformi i jačanje demokracije, vladavine prava i poštivanja ljudskih i manjinskih prava odrediti vrijeme kada će svaka zemlja pojedinačno ući u EU.

Potpisivanje Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, ocijenio je hrvatski premijer, veliki je iskorak, te "potvrda da nacionalne manjine u dvije zemlje nisu problem, opterećenje, već šansa za razvoj i obogaćenje jednog društva".

Pozdravljajući odluku Beograda o demilitarizaciji granice, Sanader je rekao da je to "važan korak" u normalizaciji odnosa između Hrvatske i SCG, koja nema alternative. Za nedavni događaj u Ernestinovu, gdje je povezana elektroprijenosna mreža kontinentalne i jugoistočne Europe, rekao je da je "simbol Europe koja se ujedinjuje i nadilazi probleme iz prošlosti".

Sanader je najavio da Hrvatska očekuje najkasnije do ožujka iduće godine početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU. "To namjerno govorim danas u Beogradu, jer što prije Hrvatska uđe u europske i euroatlanske integracije, to će prije učiniti i SCG".

Premijer Sanader je također istaknuo i važnost jačanja gospodarskih odnosa, čemu je pridonio i Sporazum o slobodnoj trgovini. Uz to je, kao jedan od prioriteta istaknuo problem nestalih osoba i rekao da Hrvatska još uvijek traži rasvjetljavanje sudbine 1200 nestalih. Govoreći o prioritetu rješavanja humanitarnih pitanja, spomenuo je i pitanje povratka izbjeglica i povrata imovine, naglasivši da je to isključivo financijsko i tehničko, a ne političko pitanje.

O razgovorima predsjednika Marovića i premijera Sanadera objavljena je zajednička izjava, u kojoj se među ostalim ističe "da su RH i SCG zainteresirane za rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja i uspostavu dobrosusjedskog partnerstva, na temeljima ravnopravnosti, uzajamnosti, povjerenja i zajedničke vizije europske budućnosti našeg dijela Europe, kao i za dovršetak procesa normalizacije u svim područjima uzajamne suradnje".

Hrvatski premijer Ivo Sanader i izaslanstvo posjetili su i Skupštinu SCG, gdje ih je primio predsjednik parlamenta Zoran Šami.

Kako su najavili, predsjednik Marović i premijer Sanader i članovi izaslanstava nastavili su razgovore o tim i drugim pitanjima za vrijeme radnog ručka u Palači federacije.

Tijekom poslijepodneva, premijer Sanader će razgovarati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Predviđen je i njegov susret s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine i s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙