FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU POZIVA NA REVIZIJU REZULTATA UKRAJINSKIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA

BRUXELLES, 22. studenoga 2004. (Hina) - Europska unija u ponedjeljakje priopćila da zbivanja u Ukrajini prati s "velikom zabrinutošću" izajednički će s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS)tražiti reviziju rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora.
BRUXELLES, 22. studenoga 2004. (Hina) - Europska unija u ponedjeljak je priopćila da zbivanja u Ukrajini prati s "velikom zabrinutošću" i zajednički će s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) tražiti reviziju rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora.

"Veoma smo zabrinuti zbog vijesti o rezultatima izbora", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot čija zemlja predsjedava Unijom.

EU je stupio u kontakt s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako bi ta dva tijela zajednički tražila ponovno razmatranje izbornoga procesa i rezultata, rekao je Bot.

Nezadovoljstvo provedbom izbora iskazao je i izaslanik američkoga predsjednika senator Richard Lugar, javila je agencija AFP. "Došlo je do falsificiranja glasova i to uz pomoć vlasti", rekao je Lugar.

Za razliku od njih, predsjednik Dume, donjega doma ruskoga parlamenta, Boris Grizlov čestitao je ukrajinskome premijeru Viktoru Janukoviču "na pobjedi" na predsjedničkim izborima koje je ocijenio demokratskima.

"Prema mišljenju naših promatrača, izbori su prošli uz poštovanje demokratskih načela", a "kršenja ne mogu presudno utjecati na priznavanje izbora", rekao je Grizlov na konferenciji za novinare.

Nakon prebrojanih 99,38 posto biračkih listića, Janukovič ima nedostižnih 2,72 posto glasova prednosti ispred svoga izazivača, prozapadnog političara Viktora Juščenka. Janukovič je dobio 49,42, a Juščenko 46,7 posto glasova, objavila je agencija dpa. Međutim, sve su izlazne ankete, provedene po izlasku birača s glasačkim mjesta, veliku prednost davale Juščenku.

Lokalne vlasti u glavnome gradu Ukrajine Kijevu u ponedjeljak su zatražile od parlamenta da odbaci službene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je pobjednik postao dosadašnji premijer Viktor Janukovič.

Gradska je skupština izdala priopćenje u kojem izražava sumnju u prebrojavanje glasova u organizaciji Središnjega izbornog povjerenstva i "predlaže članovima (parlamenta) da ne priznaju prve rezultate izbora", prenio je Reuters. Ranije su isto učinile i vlasti Lavova, najvećeg grada u zapadnoj Ukrajini.

Stotine tisuća Ukrajinaca izašle su u ponedjeljak na ulice glavnoga grada u znak prosvjeda protiv, kako tvrde, velike izborne prijevare koju su izveli pristaše proruskoga predsjedničkoga kandidata Viktora Janukoviča.

Janukovičev protivnik, nekadašnji šef ukrajinske narodne banke Viktor Jušenko obratio se prosvjednicima kojih se u Kijevu okupilo oko stotinu tisuća i objavio da ne prihvaća Janukovičevu pobjedu jer je ona rezultat velikoga falsificiranja glasova.

Prozapadni oporbeni kandidat pozvao je Ukrajince iz cijele zemlje da dođu u glavni grad i prosvjeduju protiv, kako je rekao, "zločinačkoga pokušaja vlasti da prosječnomu Ukrajincu otmu budućnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙