FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD SNIZIO OPASNOSTI OD TERORIZMA ZA FINANCIJSKE INSTITUCIJE

WASHINGTON,11. studenoga(Hina) - Američko ministarstvo domovinskesigurnosti objavilo je u srijedu da je snizilo stupanj pripravnosti nateroristički napad za financijske institucije u New Yorku, Washingtonui New Jerseyju, navodeći kako su dodatne mjere sigurnosti smanjileopasnost.
WASHINGTON,11. studenoga(Hina) - Američko ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je u srijedu da je snizilo stupanj pripravnosti na teroristički napad za financijske institucije u New Yorku, Washingtonu i New Jerseyju, navodeći kako su dodatne mjere sigurnosti smanjile opasnost.

Smanjivanje stupnja pripravnosti s visokog narančastog na povišeni žuti, srednji stupanj u petostupanjskom sustavu upozoravanja, objavljeno je tri mjeseca nakon što je stupanj povišen uslijed zabrinutosti da bi financijske institucije mogle biti ciljem napada al-Qaide.

Ministarstvo je u priopćenju kao razlog izmjene navelo poboljšanje sigurnosti i pripremljenost na izvanredne situacije koje su od povišenja stupnja opasnosti 1. kolovoza uvele vlasti i privatni sektor u i oko zgrada financijskih institucija i na područjima oko njih.

Zamjenik ministra domovinske sigurnosti James Loy ipak je u razgovoru s novinarima upozorio kako opasnost od terorističkog napada i dalje postoji.

"Zabrinuti smo danas kao što smo bili prije mjesec dana. Moj je osjećaj da će ovaj neprijatelj odabrati svoje vrijeme i mjesto", rekao je.

Ministarstvo domovinske sigurnosti uvelo je visoki stupanj pripravnosti na teroristički napad za zgrade i područja oko njih za Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku u Washingtonu, Burzu i zgrade banke Citigroup u New Yorku te instituciju Prudential Financial Inc. u Newarku u sjevernom New Jerseyju.

Do povišenja je došlo nakon što su američke vlasti rekle da raspolažu obavještajnim podacima koji ukazuju da je al-Qaida nadgledala zgrade institucija. Kasnije su vlasti priznale da je većina obavještajnih podataka bila stara najmanje nekoliko godina.

Tad je prvi put stupanj prijetnje povišen za određeno područje i sektor, dok je ostatak zemlje ostao na nižem stupnju pripravnosti.

Ministarstvo domovinske sigurnosti je upozorilo da, unatoč snižavanju stupnja pripravnosti za financijski sektor, zemlja i dalje ostaje pod povišenom opasnošću od terorističkog napada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙