FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni suci: Proračun ne jamči rješavanje zaostataka i ubrzanje postupaka

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Suci Vrhovnog suda ocijenili sudanas da predloženi Državni proračun za iduću godinu u osnoviosigurava redoviti rad sudova, ali ne i rješavanje zaostalih predmetai ubrzanje sudskih postupaka.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Suci Vrhovnog suda ocijenili su danas da predloženi Državni proračun za iduću godinu u osnovi osigurava redoviti rad sudova, ali ne i rješavanje zaostalih predmeta i ubrzanje sudskih postupaka.

Na Općoj sjednici suci Vrhovnog suda zaključili su da su u prijedlogu proračuna izostala bitnija ulaganja u razvoj sudbene vlasti, iako je razvoj pravosuđa jedan od prioriteta u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji.

Vrhovni suci u priopćenju sa sjednice ističu da nisu osigurana sredstva za isplatu plaća sudaca, službenika i namještenika za cijelu 2005., no pretpostavljaju da će se to riješiti kroz rebalans proračuna. Upozoravaju i da su izmjenama nekih zakona sudskim savjetnicima i zemljišno-knjižnim referentima date veće ovlasti i odgovornost, ali ne i novac da im se taj rad plati.

Od Hrvatskog sabora, kojemu su danas uputili svoje mišljenje o proračunu, vrhovni suci traže da obveže Vladu da razmotri pitanje plaća i "neodgovarajućeg materijalnog položaja" sudskih savjetnika, službenika i namještenika. Upozoravaju i da je zbog "nestimulativnih" plaća u praksi teško popuniti mjesta informatičara.

Vrhovni suci također smatraju da sredstva za uređenje sudova nisu dovoljna, te da zbog toga dio sudova i dalje neće biti u funkciji. Posebno upozoravaju na nedovoljna sredstva za rješavanje problema smještaja pravosudnih tijela u Splitu. Smatraju da je premalo novca i za obnovu dvorišnog dijela zgrade Vrhovnog suda za koji je predviđeno tri milijuna kuna u idućoj i dodatnih 9,5 milijuna u 2006. Suci Vrhovnog suda upozoravaju da taj sud trenutno nema niti jedan prostor primjeren za sudnice u suđenjima drugog ili trećeg stupnja.

Suci su zadovoljni ulaganjima u objekte za pravosudna tijela u Zagrebu i u zgradu vukovarskog Županijskog suda, no upozoravaju da na zagrebačkom Općinskom sudu, najvećem u državi, više godina nedostaje 50 sudaca. Također upozoravaju da brojni sudovi, primjerice u Sesvetama i Dugom Selu, rade u nezadovoljavajućim uvjetima, te da za iduću godinu nije planirana niti jedna kuna za obnovu voznog parka pravosudnih tijela. Smatraju da bi prije svega trebalo obnoviti vozni park istražnih službi pri županijskim sudovima, te da bi posebnu pozornost trebalo posvetiti povećanju stupnja sigurnosti na sudovima jer, kako kažu, postoji realna opasnost od fizičkog nasrtaja, ne samo na suce, već i stranke i njihove zastupnike.

Hrvatski sabor i Vladu suci Vrhovnog suda podsjećaju na njihovu odgovornost za stanje u sudbenoj vlasti i ističu da se sudovima neće moći staviti na teret da nisu ispunili očekivanja javnosti, ako im ne budu osigurani uvjeti za rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙