FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ernestinovčani očekuju povrat skulptura iz Apatina

OSIJEK, 21. studenog 2004. (Hina) - Ernestinovčani s nestrpljenjem izApatina očekuju povrat 35 drvenih skulptura otuđenih tijekomDomovinskog rata iz ernestinovačkog Parka skulptura i Galerije, a onebi mogle stići već ovoga tjedna, izjavio je danas Mato Tijardović,predsjednik ernestinovačke Likovne udruge "Petar Smajić".
OSIJEK, 21. studenog 2004. (Hina) - Ernestinovčani s nestrpljenjem iz Apatina očekuju povrat 35 drvenih skulptura otuđenih tijekom Domovinskog rata iz ernestinovačkog Parka skulptura i Galerije, a one bi mogle stići već ovoga tjedna, izjavio je danas Mato Tijardović, predsjednik ernestinovačke Likovne udruge "Petar Smajić".

Nakon višegodišnjeg ukazivanja da se otuđene skulpture nalaze u apatinskoj Banji Junaković te izražene volje tamošnje lokalne uprave da skulpture vrati, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i predstavnici Srbije i Crne Gore dogovorili su, u sklopu predaje hrvatskih umjetnina, i povrat ernestinovačkih skulptura.

"Nakon što su jučer vraćene knjige vukovarskom franjevačkom samostanu neprekidno nas građani pitaju kada će stići ernestinovačke skulpture", rekao je Hini Mato Tijardović.

Dodao je kako je "u kontaktu s Ministarstvom kulture te da očekuje da će još ovoga tjedna skulpture doći u Ernestinovo odakle su, zajedno s brojnim drugim umjetninama, iz Galerije likovnih umjetnina tijekom Domovinskog rata otuđene".

Spomenutih 35 drvenih skulptura bit će postavljeno što u Galeriji, što u ernestinovačkom Parku skulptura, kazao je Tijardović.

Galerija likovnih umjetnina u ernestinovačkom parku imala je prije rata fundus od preko 600 umjetnina, među kojima i radove osnivača Ernestinovačke kolonije Petra Smajića. Bile su tu i vrijedne slike hrvatskih naivnih umjetnika poput Generalića, Hegedušića i drugih.

Siniša Tešankić, jedan od osnivača Ernestinovačke kolonije, rekao je da je Galerija likovnih umjetnina u Ernestinovu tijekom Domovinskog rata teško devastirana. "Prije nekoliko godina je obnovljena i sada ponovno ima bogat fundus i slika i skulptura rađenih tijekom ernestinovačkih kolonija koje su za vrijeme okupacije održavane u Osijeku, a nakon povratka u Ernestinovu", kazao je Tijardović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙