FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKOJ VRAĆENE KNJIGE IZ SAMOSTANA U VUKOVARU

BEOGRAD, 19. studenoga 2004. (Hina) - U Beogradu je u petak potpisanProtokol o primopredaji 3833 knjige iz knjižnice franjevačkogsamostana "Sveti Filip i Jakov" u Vukovaru, nakon, kako se navodi,"višegodišnje pohrane" u franjevačkom samostanu "Sveti Ivan Kapistran"u Zemunu.
BEOGRAD, 19. studenoga 2004. (Hina) - U Beogradu je u petak potpisan Protokol o primopredaji 3833 knjige iz knjižnice franjevačkog samostana "Sveti Filip i Jakov" u Vukovaru, nakon, kako se navodi, "višegodišnje pohrane" u franjevačkom samostanu "Sveti Ivan Kapistran" u Zemunu.

Protokol su potpisali predstavnici međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske Branka Šulc i pomoćnik ministra kulture Srbije Vladimir Tomčić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je fra Marko Kurolt, pater franjevačkog samostana "Sveti Ivan Kapistran" u Zemunu. Po njegovim riječima, knjige iz knjižnice vukovarskog samostana u Zemun su dopremljene u prvoj polovini 1992. godine, kad ih je on preuzeo od oficira tadašnje JNA, koji su dobili naredbu da knjige prenesu u Zemun iz jedne od beogradskih vojarni. U vojarnu su knjige dospjele nakon što je bivša JNA početkom 1992. godine zapovijedila da se "vukovarsko blago" premjesti iz Šida u Beograd.

Po riječima potpisnika Protokola, obostrano je potvrđeno da je riječ o 3833 starih i rijetkih knjiga, od ukupno oko 17 tisuća svezaka, koliko je do rata 1991. godine bilo u knjižnici franjevačkog samostana u Vukovaru, nastalih uglavnom u razdoblju od 16. do prve polovine 20. stoljeća. Osim knjiga, vraćena je i dokumentacija vjenčanih u tom samostanu za razdoblje od 1827. do 1952. godine, te pet praznih okvira slika, za koje tek treba utvrditi iz koje od vukovarskih institucija potječu.

Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara Srbije i Crne Gore je, inače, u četvrtak u Beogradu održalo svoju prvu sjednicu, na kojoj je potvrdilo da je povrat knjiga iz te samostanske knjižnice prioritet, ali i to da bi do kraja 2004. godine u Hrvatsku trebali biti vraćeni i ikonostas, križ i neke od ikona Srpske pravoslavne crkve u Boboti. Također, Hrvatskoj će biti vraćeno i 35 skulptura likovne Kolonije "Petar Smajić" iz Ernestinova, koje se trenutno nalaze u Banji Junaković pokraj Apatina u Vojvodini.

Knjige vraćene franjevačkom samostanu "Sveti Filip i Jakov" iz Vukovara u Hrvatsku će biti prebačene u subotu, a sve troškove, kao i kod povratka dijela vukovarskih umjetnina 2001. godine, snosi Republika Hrvatska.

(Hina) xttag ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙