FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MIRENJE SRBA I HRVATA - DOBRA VIJEST ZA BIH

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Konačno dobra vijest iz susjedstvaBosne i Hercegovine: Srbi i Hrvati su se počeli miriti, piše u petakkomentator sarajevskog Oslobođenja i dodaje da se nada da su "njihovi'povijesni računi' podmireni te da Bosna i Hercegovina neće više s timimati nikakve veze".
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Konačno dobra vijest iz susjedstva Bosne i Hercegovine: Srbi i Hrvati su se počeli miriti, piše u petak komentator sarajevskog Oslobođenja i dodaje da se nada da su "njihovi 'povijesni računi' podmireni te da Bosna i Hercegovina neće više s tim imati nikakve veze".

U ponedjeljak je u službenom posjetu Beogradu boravio hrvatski premijer Ivo Sanader, podsjeća komentator Gojko Berić te ocjenjuje da je Sanader "političar koji je između obožavanja Tuđmanovog nasljeđa i pridruživanja europskoj obitelji hrabro izabrao ovo drugo".

"Čovjeka je teško prepoznati. Za razliku od svog prethodnika, socijaldemokrata Račana, kome su se tresle gaće čim bi se hrvatska desnica nakašljala, Sanader se usudio suprotstaviti populističkim emocijama, koje su cijelo desetljeće služile kao pogonsko gorivo HDZ-a", smatra komentator i nastavlja: "Većina Hrvata ga je s manjom ili većom mrzovoljom ispratila na put u Beograd, ali se on nije na to mnogo obazirao. Bratstvo i jedinstvo je pokopano, 'prijateljstvo' nije termin koji bi odgovarao trenutnim odnosima Hrvatske i Srbije, ne priliči ni izraz 'dobrosusjedski odnosi', pa je hrvatska diplomacija za Sanaderovu beogradsku misiju upotrijebila sintagmu 'dobrosusjedsko partnerstvo'. Bilo kako bilo, Sanader je ovim posjetom pribavio Hrvatskoj još nekoliko europskih bodova, a i Srbi se, izgleda, počinju opamećivati".

No, nastavlja komentator, "ako u srpsko-hrvatskoj priči nema nacionalizma, nema ni medijskog spektakla" i podsjeća na slučaj beogradskog košarkaša Gurovića kome je zabranjen dolazak u Hrvatsku radi tetovaže lika Draže Mihajlovića na ramenu. Upitan što misli o tom slučaju, Vuk Drašković je jednom hrvatskom listu izjavio da to nije problem kojim bi se morali baviti političari, navodi komentator ističući kako je, međutim, Drašković ideološki pokrovitelj Ravnogorskog četničkog pokreta.

"No Vuk je u međuvremenu postao ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, te je prošle subote bio na ministarskom sastanku na Brijunima, gdje je dao nekoliko izjava uoči Sanaderovog odlaska u Beograd", podsjeća komentator, od kojih se jedna pojavila kao naslov u mnogim listovima: "Sanjam dan kad ću moći u Hrvatsku bez putovnice". "Naravno, Vuk ne kaže tko je kriv što on u Hrvatsku mora ići s putovnicom. Ne kaže tko je na Hrvatsku slao tenkove i četničke formacije, niti tko je kriv za egzodus 300 hiljada Srba iz Hrvatske. Kao da se još sjeća ljetovanja na hrvatskom Jadranu, pa sanja dan kad će moći bez putovnice u Hrvatsku. Mora da se na Brijunima osjećao kao nekad, 'kod kuće'. Bila su to vremena kad su Srbi svugdje u Jugoslaviji bili Srbi, dok su ostali svoj etnički identitet mahom ispoljavali samo u vlastitoj republici", stoji u komentaru. "One Srbe koji su, pored ostalog i njegovom zaslugom, morali napustiti Hrvatsku i od kojih većina više nikad neće vidjeti vlastito more, Vuk ne spominje", zaključuje komentator na kraju osvrta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙