FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN I PRAG: TUŽBE SUDETSKIH NIJEMACA PRAVNO NEUTEMELJENE

BERLIN, 19. studenogA 2004. (Hina/AFP) - Odštetni zahtjevi koje bisudetski Nijemci mogli podnijeti protiv Republike Češke nemaju nikakvapravnog temelja, izjavili su u petak u Berlinu šefovi njemačke i češkevlade, Gerhard Schroeder i Stanislav Gross, javlja AFP.
BERLIN, 19. studenogA 2004. (Hina/AFP) - Odštetni zahtjevi koje bi sudetski Nijemci mogli podnijeti protiv Republike Češke nemaju nikakva pravnog temelja, izjavili su u petak u Berlinu šefovi njemačke i češke vlade, Gerhard Schroeder i Stanislav Gross, javlja AFP.

Dvojica čelnika osvrnuli su se na pravno izvješće koje su početkom ovog mjeseca prmile poljska i njemačka vlada, u kojemu se zaključuje da tužbe potomaka nekadašnjih njemačkih stanovnika koji su 1945. izvlašteni i protjerani s područja koja su postala poljski teritorij, pravno nisu održive na sudu.

"Zaključci izvješća vrijede kako za odnos između Njemačke i Poljske, tako i između Republike Češke i Njemačke", kazao je kancelar Schroeder na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Gross je potvrdio to stajalište, dodavši da u svezi s nekim pitanjima postoje pravne razlike zbog osobitosti čeških poslijeratnih prilika.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu od svibnja proučava zajedničku tužbu 79 sudetskih Nijemaca koji su nakon Drugog svjetskog rata bili izvlašteni i protjerani iz bivše Čehoslovačke. Tužba je podnesena Republici Češkoj kao državi sljednici Čehoslovačke.

Podnositelji tužbe ističu da je nakon donošenja Benešovih dekreta nakon Drugog svjetskog rata više od tri milijuna ljudi protjerano iz zemlje te je ostalo bez imutka zbog povrede međunarodnog prava. Oni traže odštetu u visini od 50.000 do 4 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙