FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZELENO SVJETLO NOVIM ČLANOVIMA BARROSOVE KOMISIJE

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - Novi članovi Europske komisijekoju će voditi Portugalac Jose Manuel Durao Barroso dobili supozitivne ocjene Europskog parlamenta (EP) koji je u utorak zaključiodvodnevna saslušanja budućih povjerenika.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - Novi članovi Europske komisije koju će voditi Portugalac Jose Manuel Durao Barroso dobili su pozitivne ocjene Europskog parlamenta (EP) koji je u utorak zaključio dvodnevna saslušanja budućih povjerenika.

Parlament u Strasbourgu treba u četvrtak glasovati o novome sazivu Europske komisije (EK) nakon što je prije tri tjedna Barroso u zadnji trenutak povukao prvotnu ekipu kojoj je prijetilo neprihvaćanje eurozastupnika.

Prve prognoze o ishodu glasovanja moguće je iščitati iz izjave predsjednika zastupničke skupine konzervativaca (PPE), njemačkog demokršćanina Hansa-Gerta Poetteringa koji je najavio da će svoje pozvati da "snažno podupru" buduću EK, unatoč rezervama PPE-a prema mađarskom povjereniku Laszlu Kovacsu.

PPE je najveća politička snaga u Parlamentu s 268 zastupnika (socijalisti, PSE, imaju 200 mjesta).

"Ne dvojim uopće da će velika većina (skupine) slijediti moju preporuku", rekao je Poettering.

Odbor za građanske slobode EP-a, koji je u ponedjeljak i utorak saslušao Franca Frattinija, dao je zeleno svjetlo za imenovanje tog bivšeg talijanskog šefa diplomacije povjerenikom za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost.

Zastupnici koji su saslušavali Frattinija ocijenili su da njegova stajališta "odražavaju mišljenje većine zastupničkih skupina, s izuzetkom Zelenih i GUE (krajnja ljevica), obrazložio je predsjednik tog odbora Jean-Louis Bourlanges (iz stranaka centra).

Drugoga novog kandidata, Latvijca Andrisa Piebalgsa, imenovanog kandidatom za sektor energetike, pozdravili su i konzervativni i socijalistički zastupnici zbog njegove "kompetentnosti" i "dinamizma" pokazanog u ponedjeljak pred Odborom za industriju, energetiku i istraživanja.

Posljednji kandidat saslušan u utorak je Mađar Laszlo Kovacs, kojemu je Barroso odlučio povjeriti poreznu politiku nakon što su eurozastupnici ocijenili oskudnim njegovo poznavanje energetike koja mu je prvotno bila povjerena.

Kovacs je u utorak branio svoju političku prošlost izjavivši da nema što "skrivati" o svome bivšem članstvu u komunističkoj stranci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙